Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

Quatre CAPs de la Selva s’incorporen al projecte per diagnosticar l’apnea del son


El CAP d’Anglès i, des d’aquesta setmana també, els equips de Sils–Vidreres–Maçanet, Santa Coloma de Farners i Arbúcies-Sant Hilari s’han incorporat al projecte per diagnosticar l’apnea del son a les àrees bàsiques de salut (ABS). Durant el 2023 s’estendrà al CAP Breda-Hostalric. Així s’haurà culminat totes les ABS que tenen els hospitals Trueta i Santa Caterina com a referència a la comarca de la Selva.

El projecte per diagnosticar l’apnea del son des dels CAP gironins ja ha tractat més de 650 pacients (430 homes, 228 dones). D’aquests, a un 78% se’ls ha diagnosticat l’afectació i s’han tractat des de l’atenció primària. El 22% restant, majoritàriament, ha estat derivat a la Unitat del Son hospitalària per fer més proves (19%) i la resta (3%) han estat donats d’alta en descartar-se el diagnòstic d’apnea del son. Les proves s’han fet a través d’un projecte europeu, l’Innòbics-SAHS, que es va presentar a l’abril a Girona i s’està implementant progressivament als centres d’atenció primària de la demarcació.

El projecte té una durada de tres anys i és fruit d’una idea inicial de l’Equip de Pneumologia dels hospitals Trueta de Girona i Santa Caterina de Salt i de molts anys de recerca i pràctica clínica capdavantera en aquesta malaltia a l’hospital gironí i a diversos centres d’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS) i de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) de la Regió Sanitària Girona.

Per ara, l’han integrat Salt, Celrà, Sarrià i Taialà a Girona. El projecte es continuarà implantant a les àrees bàsiques de salut de Santa Clara i Montilivi de Girona a finals d’aquest any, i ja durant el 2023 s’estendrà també a Banyoles i Can Gibert del Pla de Girona.

L’apnea del son, una malaltia infradiagnosticada

L’apnea del son és una malaltia molt prevalent que afecta el 25% de les persones d’entre 30 i 70 anys i que augmenta amb l’edat i l’índex de massa corporal. Actualment només es diagnostiquen el 10% dels casos a les unitats hospitalàries especialitzades a l’Estat, que acostumen a tenir llistes d’espera superiors a un any.

L’objectiu d’Innòbics-SAHS és facilitar als pacients que siguin majoritàriament diagnosticats i tractats al seu CAP de referència. Per fer-ho possible, s’ha creat la Unitat Virtual situada a la Unitat del Son de l’Hospital Josep Trueta –amb professionals de Pneumologia i Infermeria especialitzada. A més, s’està dotant l’atenció primària de recursos humans i tècnics per poder fer aquest diagnòstic i tractament. Així, en els CAP on es va estenent el projecte es crea la figura de l’infermer o la infermera del son. Aquesta està degudament formada per assumir aquest nou rol, en coordinació i sota la supervisió de la Unitat Virtual hospitalària, és a dir, d’especialistes en patologia del son de Pneumologia.

El projecte té un pressupost de 3,1 MEUR. El financienr EIT Health i l’Institut Català de la Salut a Girona, l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI), la Fundació TIC Salut Social, el Centro Hospitalar Lisboa Norte, Pulso Ediciones, TRC Informática, Interuniversitair Micro-Electronica Centrum, ResMed Spain i OXIGEN Salud.

Gemma Masó i Casadevall
Periodista de Ràdio Marina.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit