La Corporació de Salut del Maresme i la Selva ha engegat un projecte innovador a les escoles de l’Alt Maresme per treballar amb els infants com afrontar la mort i el dol. L’objectiu d’aquesta iniciativa és treballar des d’edats primerenques com afrontar situacions de pèrdua d’una forma sana i natural.
El projecte pretén fer un abordatge global en l’acompanyament dels infants quan descobreixen la mort, des del professorat passant pels infants i també les seves famílies. L’objectiu és que els infants tinguin recursos per gestionar el dol de forma natural i saludable, tenint en compte que és una situació que inevitablement hauran de viure en algun moment de la vida.
Així, la iniciativa planteja una formació a càrrec d’un professional de la salut especialitzat en dol. Aquesta formació s’allargarà durant tota l’educació primària, amb la incorporació de nous conceptes d’acord amb l’edat i la maduresa dels infants.
Una formació per alumnes, professorat i famílies
Es planteja que els alumnes d’educació primària rebin una única sessió formativa en diferents cursos: I5, 3r i 6è. D’aquesta manera, s’espera que puguin entrar a l’adolescència amb una base més sòlida per afrontar aquests processos de vida de forma sana.
Com assenyalen des de la Corporació, la tria dels cursos s’ha fet tenint en compte el canvi maduratiu que hi ha en els infants en cadascun d’aquests nivells.
En el cas dels mestres se’ls fa una sessió formativa. Aquí se’ls faciliten eines afrontar preguntes o situacions que estiguin vivint els infants i les seves famílies i així poder-los ajudar. En el cas de les famílies, se’ls explica el projecte i l’enfocament de la dinàmica dins de l’aula.
Aquest projecte ha estat guardonat amb la beca Cabré Junqueras a la recerca/innovació en l’àmbit de final de la vida i dol 2022. Ha sigut durant la I Jornada d’Innovació celebrada per la Corporació de Salut del Maresme i la Selva.
Per ara, el programa s’ha iniciat a les escoles Pia i El Far de Calella.