Lloret de Mar viu una polèmica per una possible modificació del règim d’excepcionalitat horària dels comerços. L’Associació de Comerciants de Lloret ha expressat el seu rebuig frontal a una suposada proposta de l’equip de govern municipal per eliminar aquest règim especial, que permet actualment l’obertura de comerços els diumenges i festius durant tot l’any. Segons l’associació, aquesta mesura suposaria “un retrocés econòmic, social i estratègic per al municipi” i recorda que l’excepcionalitat horària “no és cap privilegi”, sinó una eina per mantenir viu el teixit econòmic local i el sector turístic.
En canvi, els sindicats UGT i CCOO han defensat públicament la necessitat de revisar l’actual model comercial. En un comunicat conjunt, denuncien que la llibertat horària afavoreix la “precarització laboral” i desincentiva el model de “petit comerç”. Els sindicats també alerten que una obertura il·limitada “només fomenta el turisme de baixa qualitat”.
Des de l’oposició, Junts —antic soci de govern del PSC— també ha criticat durament la proposta. En una nota de premsa, el partit acusa l’alcalde Adrià Lamelas d’”actuar amb irresponsabilitat” i de voler “quedar bé amb alguns col·lectius”. Junts assegura que, si s’aprova la mesura, “els empresaris hauran d’acomiadar treballadors” i s’afeblirà l’activitat econòmica del municipi.
Una mesura entre novembre i febrer
Davant l’allau de crítiques, Lloret en Comú Podem —soci de govern del PSC i impulsor de la proposta— ha emès un comunicat per aclarir que la mesura només afectaria els mesos de novembre a febrer, coincidint amb el període de menor activitat turística. Segons Sumar – Lloret en Comú Podem, actualment només un hotel roman obert durant aquest període, i per tant “té poc sentit mantenir la plena excepcionalitat horària quan l’activitat turística és gairebé inexistent”.
En aquest mateix comunicat, la formació lamenta la “manipulació” del debat per part d’alguns sectors i defensa que la proposta no és una eliminació total de la llibertat horària, sinó una racionalització temporal. A més, recorden que la Generalitat permet igualment l’obertura de comerços en alguns festius del mes de desembre i gener, de manera que la mesura no afectaria els dies clau de la campanya de Nadal. També proposen avançar una hora el tancament dels comerços, una iniciativa que, segons ells, milloraria la conciliació laboral i familiar dels treballadors.
Lloret en Comú Podem també ha criticat el model actual per afavorir les grans superfícies en detriment del petit comerç i ha recordat que en altres territoris com la Comunitat de Madrid, la llibertat horària ha anat acompanyada del tancament massiu de petits establiments. La formació defensa que cal recuperar “els horaris de sempre” per permetre que els comerciants i treballadors puguin “gaudir de la vida”.