Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

Pineda demana poder utilitzar l’aigua de la depuradora de l’Alt Maresme per regar, netejar carrers i omplir aqüífers

Fins ara, la depuradora ha abocat l'aigua tractada al mar Mediterrani


L’Ajuntament de Pineda de Mar ha demanat poder reutilitzar l’aigua de la depuradora Montpalau, que dona servei als municipis de l’Alt Maresme. Ho ha fet durant la reunió que han mantingut l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i el Consell d’Alcaldes del Maresme aquest dimarts. La demanda que han fet és poder fer servir l’aigua de la depuradora per regar, netejar carrers i per abocar-la a la llera del riu Tordera per regenerar el riu i els aqüífers.

Situada al municipi de Tordera, la depuradora de l’Alt Maresme es va posar en funcionament el 2012. Aquesta infraestructura recull les aigües residuals dels municipis de Calella, Malgrat de Mar, Palafolls, Pineda de Mar i Santa Susanna. Al dia tracta 54.000 m³ que, fins ara, s’han estat abocant al mar Mediterrani. Ara bé, en declaracions a Ràdio Marina, l’alcalde de Pineda, Xavier Amor, ha afirmat que la reutilització d’aquestes aigües ha sigut una “reivindicació històrica”.

“Poder recuperar aquestes aigües que ara mateix s’estan llançant al mar; s’estan depurant, entren en una canonada i es llancen directament al mar. En moments com aquests crec que queda molt de manifest, primer, que s’ha arribat tard, que no s’ha fet la feina. Durant aquests últims anys, ni l’ACA ni la Generalitat de Catalunya ha volgut afrontar aquest projecte. Ara sembla que es farà un projecte entre el Consell Comarcal [del Maresme] i l’ACA per abordar-lo”. 

Amor assenyala que l’aigua depurada es pot utilitzar per temes de neteja i jardineria al municipi, però també per usos industrials. A més, apunta que el projecte més “ambiciós” seria portar l’aigua al riu Tordera.

“Nosaltres sempre hem defensat que tenim un polígon industrial on, si aquesta aigua depurada és prou bona, podria utilitzar-se l’aigua per usos industrials, però sobretot per temes de neteja i de jardineria pel nostre municipi. Llavors, el projecte ambiciós i el que toca fer si realment volem fer infraestructura que millori el moment actual, seria portar aquesta aigua a la llera del riu Tordera. Hi havia hagut unes propostes de dur l’aigua per l’autopista… Jo crec que és una molt bona idea perquè el mateix riu Tordera filtraria l’aigua als aqüífers, que de mica en mica es van assecant, i estem perdent capacitat de poder recuperar aquesta aigua”.  

Amor apunta que aquesta setmana hi haurà “més detalls” sobre aquest conveni entre l’ACA i el Consell Comarcal del Maresme. Tot i això, apunta que des de Pineda demanaran que es plantegi ja el projecte i l’obra “per saltar algun pas”.

“Jo el que demanaré és que no només encarreguin el projecte, sinó allò que demanem que fem a vegades els ajuntaments per anar més de pressa, que és encarregar projecte i obra. Crec que ha arribat el moment de saltar algun pas, estem en una situació molt extrema, i hi ha els mecanismes per poder-ho fer”.

Gemma Masó i Casadevall
Periodista de Ràdio Marina.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit