En el marc del projecte Upcycling the Oceans, impulsat per la Fundació Ecoalf i Ecoembes, més de 900 pescadors de Catalunya han col·laborat en la neteja dels fons marins, recollint un total de 67.687 quilos de residus durant el 2024. Aquest projecte, que treballa de bracet amb la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors, té com a objectiu la protecció dels oceans a través de la recuperació i el reciclatge de les deixalles marines, fomentant també la circularitat dels residus.
El projecte va començar el 2015 amb la Fundació Ecoalf, i un any després es va sumar Ecoembes. Des de llavors, s’ha convertit en una iniciativa de col·laboració entre pescadors, institucions i organitzacions mediambientals. A Catalunya, els 914 pescadors participants han treballat a bord de 218 vaixells pesquers, procedents de ports com Blanes, Arenys de Mar, Palamós, Tarragona i altres localitats de la costa catalana. En total, els pescadors han contribuït a la recollida de residus marins en 16 ports catalans que formen part d’aquest projecte.
Els pescadors, quan recullen les seves captures, separen i dipositen les deixalles que troben a la mar en contenidors específics. Un cop arribats al port, aquests residus són enviats a plantes de reciclatge on es processen i transformen en nous productes. Els residus de plàstic, per exemple, es reciclen per crear fil de polièster, utilitzat per produir roba sostenible.
150 tones a tot Espanya
En total, el 2024, més de 2.700 pescadors han participat en el projecte a tota Espanya, recollint més de 150 tones de residus. Aquesta tasca ha estat possible gràcies a la col·laboració amb 47 ports pesquers a cinc comunitats autònomes: Galícia, Catalunya, Comunitat Valenciana, Múrcia i Andalusia. Des de l’inici del projecte, s’han recuperat més de 1.300 tones de residus dels fons marins a tot l’estat.
La ciència també juga un paper fonamental en el projecte. A través de l’anàlisi de les escombraries recuperades, es generen dades valuoses sobre la seva distribució i origen, facilitant el disseny de solucions per a la seva gestió i la protecció de la biodiversitat marina.
El projecte Upcycling the Oceans és un exemple de com la col·laboració entre diferents sectors pot generar un impacte positiu en la preservació dels nostres oceans. No obstant això, els experts alerten que la neteja dels mars no és suficient si no es frena l’entrada de residus. La clau, segons Andrea Ruzo, directora de la Fundació Ecoalf, és la conscienciació col·lectiva i l’acció per reduir els residus des de l’origen.