L‘Arxiu Sonor de la Ràdio a Catalunya ja és una realitat. El projecte ha estat presentat aquest febrer en el marc del Dia Mundial de la Ràdio (13 de febrer). Es tracta d’una iniciativa de l’InCom- UAB liderada pel periodista i professor Cinto Niqui. L’Arxiu és un espai digital que vol “catalogar i salvaguardar” enregistraments radiofònics de totes les èpoques i de tota mena d’emissores: públiques, privades, lliures i comunitàries, nacionals, locals o escolars.
L’Arxiu neix amb 2.600 fragments de més d’un centenar de programes de 600 emissores, des del 1960 fins avui. El projecte és col·laboratiu i vol seguir creixent amb les aportacions de particulars i professionals. La majoria d’aquests documents sonors només es poden trobar en aquest arxiu que és, també, un mapa de la ràdio catalana.
Niqui va començar a treballar en l’Arxiu fa més de tres anys i va implicar l’Institut de Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona (InCom-UAB). Amb l’ajuda de diversos col·laboradors i els seus arxius personals, i també la de l’equip del Servei de Biblioteques en el disseny de la pàgina, el projecte ha anat prenent forma fins a ser una realitat que parteix amb 2.600 àudios radiofònics digitalitzats. A la presentació, celebrada aquest dilluns, hi han participat totes les institucions implicades en el projecte: Núria Casaldàliga, directora del Servei de Biblioteques (UAB), Cinto Niqui, responsable de l’Arxiu Sonor de la Ràdio a Catalunya i membre de l’InCom-UAB, i Tomàs Fabregat, cap de la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General (UAB).
Arxius sonors dels inicis de Ràdio Marina
Una de les emissores que formen part d’aquesta primera etapa de l’Arxiu Sonor de la Ràdio a Catalunya és Ràdio Marina. Inicialment, l’Arxiu inclou una falca de publicitat, dos indicatius de l’emissora i un tall de veu d’una crònica d’un informatiu especial sobre els incendis forestals que van afectar els municipis de Gualba i Santa Coloma de Farners l’agost del 1994.