test

Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

Mor el capellà de Vilobí acusat d’abusos sexuals a menors


Tomàs Pons, el capellà de Vilobí d’Onyar entre els anys 60 i 80 acusat d’abusos sexuals a menors, va morir aquest passat dimarts amb 95 anys a la residència sacerdotal de la ciutat de Girona, com va avançar el Diari de Girona.

Mossèn Tomàs, com era conegut, va arribar a Vilobí l’any 1967. Llavors ja es parlava de tocaments que el mossèn hauria perpetrat en d’altres municipis on havia fet sacerdoci, com l’Escala i Siurana d’Empordà. De fet, el gener del 2019, el diari ARA va treure a la llum el testimoni de diverses víctimes que relataven haver sigut abusades pel capellà. Aquestes declaracions van obrir una investigació per part del Bisbat de Girona. En aquest procès, que es va allargar dos mesos, es va recollir informació de testimonis i afectats o coneguts dels fets.

El Bisbat de Girona, a més, a través d’un comunicat va condemnar “qualsevol tipus d’abusos sexuals realitzats a menors”. A més, el Bisbat també va assegurar que no tenien constància de “cap queixa” referida als casos concrets difosos al rotatiu.

En total, una tretzena de víctimes van acudir a la Comssió del Bisbat per denunciar tocaments i abusos que van rebre per part de l’exrector. Van ser testimonis de Vilobí, on el mossén va exercir entre el 1967 i el 1999; de l’escola Bell-lloc de Girona, on feia de voluntari a l’oratori; o, de Siurana d’empordà, on va exercir el ministeri a finals dels anys 50.

El Vaticà li va prohibir exercir i acostar-se a menors

Amb la informació recollida el Bisbat va remetre a la Congregació per la Doctrina de la Fe del Vaticà. Al setembre del 2019, el Vaticà va emetre una resolució on se li prohibia a Pons tornar a exercir en públic i acostar-se a menors d’edat. A més, també se li va vetar visitar les poblacions on havia treballat com a capellà.

La mateixa resolució incloïa demanar perdó a les víctimes i fer una vida de pentiència i oració. A més, el Vaticà va imposar-li l’obligació de residir en una de les resdiències sacerdotals que té el Bisbat a la província de Girona.

Malgrat que el Bisbat va posar en coneixement de la fiscalia la documentació recollifa, el procediment es va arxivar per prescripció.

Foto: Ajuntament de Vilobí d’Onyar

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit