Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

Més de 33.600 maresmencs i maresmenques han participat al programa de detecció precoç de càncer colorectal durant els darrers dos anys


Més de 33.600 habitants dels municipis del Maresme Central i el Baix Maresme -els que tenen l’Hospital de Mataró com a centre de referència- han participat en els darrers dos anys al programa de detecció precoç del càncer colorectal que promou el Departament de Salut. Són dades que ha donat a conèixer el Consorci Sanitari del Maresme coincidint amb el Dia Mundial de prevenció del càncer colorectal que se celebra aquest divendres.

Durant els últims dos anys, un total de 80.189 habitants del Maresme –homes i dones d’entre 50 i 69 anys– han estat convidades a participar en el programa. D’aquests, 33.655 es van fer la prova, el que suposa una participació del 42%. Les xifres dels dos anys són molt similars: el 2021, 40.303 persones van rebre la carta i 17.196 persones van participar en el programa (42,6%); el 2022, 39.886 persones van rebre la carta i 16.459 persones van fer-se la prova (41,2%).

El Programa s’adreça a tots els homes i dones d’entre 50 i 69 anys i consisteix a fer-se, cada dos anys, una prova a casa per detectar si les deposicions contenen petites quantitats de sang que no es veuen a simple vista. Per participar-hi, només cal anar a una farmàcia amb la carta que envia el Departament de Salut, on es fan tots els tràmits.

Si el resultat és normal, en dos anys s’envia una nova invitació per participar en el programa. Si es detecta alguna anomalia, es proposa a la persona fer una colonoscòpia, per descartar una lesió maligna i extirpar els pòlips que podrien acabar esdevenint en càncer de còlon.

Durant aquests dos últims anys, s’han fet a l’Hospital de Mataró un total de 767 colonoscòpies derivades del programa de cribratge i prop del 70% del pacients presentaven una lesió, la majoria pòlips que s’han pogut extirpar. El programa ha permès diagnosticar 23 casos de càncer colorectal (14 el 2021 i 9 el 2022) que s’han pogut tractar de forma precoç.

El càncer de còlon i recte és el més freqüent a Catalunya, amb més de 6.000 casos nous cada any, i pot desenvolupar-se durant mesos sense produir cap molèstia. Si es detecta a temps, és més fàcil de tractar i les probabilitats de curació augmenten significativament. L’objectiu del programa és augmentar el percentatge de participació fins el 65%.

Foto: Hospital de Mataró (Consorci Sanitari Maresme)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit