La ciutat de Mataró ha recuperat aquest dimarts les cinc campanes de la basílica de Santa Maria, després de quatre mesos. Els bronzes es van despenjar el mes de març per primer cop des de la Guerra Civil. L’objectiu era fer-ne una restauració integral que garantís la seva conservació i, a més, permetés recuperar per a la ciutat el repic tradicional de 1927.
La intervenció de neteja i la substitució dels contrapesos de ferro per uns de fusta ho farà possible. “El toc serà diferent, però igual d’alegre”, adverteix a l’ACN una de les campaneres de Santa Maria, Fàtima Soler. La “prova de foc” per a les campanes serà la festa major de Les Santes de finals de juliol. Abans, els campaners faran un “curs accelerat” per aprendre els nous tocs.
Fins ara els campaners tocaven les campanes fent-les voltar amb la mà. Ara bé, el toc tradicional que es farà a partir d’ara és amb cordes i la campana no volta sobre el seu propi eix, sinó que bascula d’un costat a l’altre. Només això ja farà diferent la sonoritat dels bronzes.
Nova sonoritat
També condicionarà el repic el material dels nous contrapesos, que ja no són de ferro, sinó de fusta. “Les vibracions que retransmet la fusta són diferents”, explica Fàtima Soler. La campanera diu que la intervenció als bronzes, que s’han polit, produirà un so més “net”.
Ara, comenta Soler, les possibilitats de repic s’amplien, ja que el control amb cordes permet “tocs més variats i més perfeccionats”. Els primers repics es podrien escoltar aquest dissabte 13 de juliol, durant la formació que faran els campaners. L’estrena serà a partir del dia 19, com a preludi de Les Santes.
La posada de llarg serà durant la festa major i un dels actes més esperats pels campaners i la ciutadania serà la Barram, del migdia del 26 de juliol, que aplega desenes de persones a la plaça de Santa Maria per escoltar el repic ininterromput de les campanes durant mitja hora.
Després de la festa major, les campanes seguiran sonant com fins ara, cada dissabte al migdia. L’històric grup de campaners les seguirà tocant manualment i es preveu que a partir de la tardor es facin noves formacions del ‘nou’ toc tradicional en les que pugui participar tota la ciutadania i que més persones es puguin incorporar com a campaners.
En aquest sentit, Soler destaca que el procés de recuperació de les campanes ja hi ha moltes persones que han manifestat la seva “estima” pels bronzes de Santa Maria. “Ens ha sorprès molt l’expectativa. Ha estat tot molt intens”, assenyala.
Una història que es remunta a la Guerra Civil
Amb l’esclat de la Guerra Civil les campanes de Santa Maria de Mataró es van fondre per fer armament i el campanar no es van recuperar completament fins al 1954, amb les mateixes campanes que hi ha actualment.
Des de principis dels 80, el grup de campaners ha mantingut a la ciutat els tocs manuals, de manera ininterrompuda. Això va ser així amb el conjunt de les cinc campanes litúrgiques fins l’any 2017, quan es va detectar una esquerda a la campana ‘Carme’, que aquell mateix any va deixar de sonar.
Durant els darrers set anys s’han tocat les altres, mentre s’analitzava l’estat de conservació del conjunt. Finalment s’ha optat per fer una rehabilitació integral de la resta per evitar el deteriorament i la campana ‘Carme’ s’ha tornat a fondre i s’ha fet de zero perquè era irreparable.