L’Ajuntament de Mataró ha fet una intervenció “en profunditat” a les dues rieres que abracen el municipi -Sant Simó i Argentona- amb l’objectiu de minimitzar el risc de desbordament i inundacions en possibles episodis de pluges intenses derivades del canvi climàtic. A més de retirar canyes, com s’havia fet en el passat de manera puntual, aquesta vegada també s’ha trinxat la terra i s’han sembrat plantes autòctones per afavorir la renaturalització de l’espai i contribuir al fet que la canya no torni a créixer tan ràpidament. L’actuació s’ha fet sobre uns 6.000 metres quadrats de les dues rieres i la intenció del consistori és repetir-ho l’any 2025 en altres trams per millorar la seguretat al voltant de les rieres.
L’alcalde, David Bote, admet que el gran volum de vegetació que creix a les dues rieres del municipi, afegit a la quantitat de residus que s’hi aboquen, suposen un “obstacle” per a la circulació de l’aigua i podria acabar amb un desbordament en cas de pluges intenses.
És per això que en l’actual context de canvi climàtic i davant els efectes devastadors de la dana a diverses poblacions valencianes, una de les prioritats del consistori passa a ser el bon manteniment de les rieres, colgades de canyes en pràcticament tot el seu traçat.
S’ha actuat a 6.000 m2
La intervenció a Mataró va començar el 28 d’octubre -un dia abans de les pluges torrencials al País Valencià- i s’han centrat en el tram de la riera d’Argentona de 1.530 metres quadrats i en un tram de la riera de Sant Simó de 4.589 metres quadrats.
A la riera d’Argentona l’actuació de l’Ajuntament de Mataró tenia per objectiu protegir els dos ponts que la travessen a l’altura de la rotonda de Mas Costabella. Es tracta d’una cruïlla amb una alta intensitat de trànsit, ja que connecta els polígons dels dos municipis.
“Hem prioritzat els dos ponts i la voluntat és que el 2025 es pugui continuar amb nous trams fins a tenir una continuïtat de riera en bon estat”, ha explicat l’alcalde, David Bote. Aquesta riera, però, té trams que pertanyen al terme municipal d’Argentona i això, assegura l’alcalde, “dificulta la gestió” del seu manteniment.
Pel que fa a la riera de Sant Simó s’ha actuat en un tram molt més llarg i també geogràficament més elevat, per sobre del pont de l’autopista C-32. En el tram baix d’aquesta riera, des de la carretera de Mata i fins a la platja, es preveu un projecte de transformació integral per convertir l’actual canyissar en una gran zona verda.