El Consorci Sanitari del Maresme (CSdM) ha implantat l’hospitalització a domicili d’atenció intermèdia (HaDAI) per a pacients del sociosanitari de l’Antic Hospital Sant Jaume. És una de les solucions que s’ha trobat per buidar l’equipament, després que el passat mes d’abril l’Ajuntament de Mataró advertís que l’edifici ja no complia amb la normativa de prevenció d’incendis i que fer-hi obres ja no era viable, en previsió que el 2027 obri el nou hospital d’atenció intermèdia (HAI). De moment s’han creat quinze places d’hospitalització domiciliària i la resta de pacients del sociosanitari -hi havia 76 places- es traslladaran o bé a l’Hospital de Mataró (20 places) o bé al centre Hèstia Maresme (28 places), que ha llogat una planta al CSdM.
Amb aquesta triple solució, el Consorci evita el trasllat de pacient fora de la comarca. En un inici, s’havia acordat que part dels pacients es poguessin derivar a un hospital de Barcelona. Els directius del CSdM admeten que la solució no agradava i s’ha treballat perquè tots els pacients seguissin a prop de casa.
De fet, una bona part dels pacients seguiran sent atesos al centre de Mataró. El lloguer d’una planta del sociosanitari Hèstia permet als professionals del Consorci seguir atenent fins a 28 pacients en una ubicació similar a l’anterior. El trasllat dels primers onze pacients s’ha fet aquesta mateixa setmana.
A l’espera de traslladar els últims pacients
En els pròxims dies es farà també el trasllat dels darrers 20 pacients que encara hi ha a l’Antic Hospital Sant Jaume. En aquest cas, a unes dependències de la primera planta de l’Hospital de Mataró. Des del centre asseguren que aquestes places no resten de la suma total de llits, ja que s’ha fet una “reorganització” per encabir-ne de nous.
I els que ja fa més temps que van deixar l’antic sociosanitari són els quinze pacients que s’han acollit al servei d’hospitalització a domicili. Es tracta de la primera experiència del CSdM en aquest àmbit i de moment la rebuda és bona per totes les parts. Els professionals asseguren que hi ha pacients en llista d’espera per poder accedir també a aquest servei.
El director de Serveis Corporatius del CSdM, David Barrachina, explica que aquesta era una línia de la cartera de serveis que no estava desenvolupada i celebra que “del que era un problema ha acabat sorgint una solució molt bona”. Barrachina afirma que l’HaDAI és un servei molt adequat des del punt de vista assistencial per a aquest perfil de pacients.
Es tracta de pacients crònics i fràgils d’edat avançada, amb algunes síndromes geriàtriques, però que no tenen cap malaltia aguda i que requereixen, sobretot, cures d’infermeria o fisioteràpia. Per accedir al programa d’hospitalització domiciliària cal que tinguin un cuidador vàlid a casa, un habitatge “apte” i que estiguin en un radi a 30 km de l’Hospital.
Aquests pacients reben visites cada dos dies, de mitjana, d’un equip pluridisciplinari que compta amb metges, infermeres, fisioterapeutes, nutricionistes i professionals de teràpia ocupacional, farmàcia o treball social. A més, l’equip rep el suport de treballadores socials municipals.
Els treballadors de Sant Jaume, reubicats
Una altra de les afectacions pel tancament del sociosanitari és la laboral. A Sant Jaume hi treballaven 117 professionals, que ja han estat reubicats. La majoria seguiran fent atenció sociosanitària als mateixos pacients, ja sigui a l’Hospital de Mataró, a Hètsia o fent el servei domiciliari. Una petita part, però, s’ha integrat a l’estructura ordinària de l’Hospital de Mataró.
Amb tot, des del Consorci Sanitari del Maresme celebren que un assumpte “potencialment conflictiu” com el tancament d’un sociosanitari s’hagi pogut resoldre satisfactòriament per a totes les parts. “És un ‘win-win‘ per a tots”, asseguren des de la direcció de l’Hospital de Mataró.
L’Antic Hospital vol mantenir l’activitat ambulatòria
D’altra banda, l’Antic Hospital Sant Jaume mantindrà l’activitat ambulatòria, si els Bombers donen el vistiplau al projecte presentat pel CSdM per remodelar parcialment els baixos de l’edifici. Amb les plantes superiors buides i els pacients hospitalitzats fora de l’edifici, el Consorci vol poder seguir fent ús de l’espai, de manera molt més limitada i controlada.