test

Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

Malgrat participarà en un projecte d’observatori ciutadà de papallones urbanes

Les papallones són espècies bioindicadores perquè són molt sensibles als canvis ambientals


El municipi de Malgrat de Mar s’ha afegit a la xarxa col·laborativa de voluntaris de l’observatori ciutadà de papallones urbanes ‘uBMS’. Aquest observatori forma part del nou projecte que impulsarà aquest abril per fer un seguiment de les poblacions de papallones diürnes i per avaluar i entendre la biodiversitat urbana. A banda de Malgrat, ciutats com Barcelona, Sabadell o Madrid, també formen part d’uBMS.

Les papallones són considerades espècies bioindicadores perquè responen ràpidament als canvis ambientals. Aquests insectes són sensibles a la contaminació, però també als canvis que hi hagi en l’entorn. Així, són indicadores de vida i s’observen per estudiar la qualitat ambiental dels espais. Juntament amb els ocells i els ratpenats, són els únics bioindicadors animals reconeguts per la Unió Europea. En aquest sentit, no només és important observar la quantitat de papallones que hi ha sinó que també els diferents tipus de papallones, és a dir, la diversitat d’espècies.

Ara, la Regidoria de Sostenibilitat de Malgrat s’ha afegit al projecte uBMS del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) de la Universitat Autònoma de Barcelona. Aquest projecte forma part de la xarxa internacional de Programes de Seguiment de Papallones. La iniciativa es porta a terme en més de 25 països.

Un projecte amb escoles i voluntaris

Les escoles de Primària Mare de Déu de Montserrat, Vedruna i Fonlladosa ja han confirmat la seva participació en el projecte. Ara bé, Sostenibilitat també ha obert la iniciativa a la ciutadania, que pot apuntar-se a fer de voluntari. Els i les interessades poden inscriure’s  a mediambient@ajmalgrat.cat

Els i les voluntàries rebran una formació sobre la metodologia que es farà servir i també sobre la identificació de papallones. Després de la formació, començaran a treballar en el projecte. Faran una visita cada quinze dies, a partir del pròxim mes d’abril i fins a final d’octubre. En aquestes visites identificaran i comptabilitzaran les espècies de papallones que observin.

Per poder fer el cens es farà, d’una banda, un recorregut d’uns 300 metres durant el qual es comptaran i s’identificaran papallones. Per una altra, es farà un altre recorregut d’una durada determinada.

Les observacions es faran durant qualsevol hora compresa entre les 10 h i les 16 h, sempre que les condicions meteorològiques siguin favorables.

Gemma Masó i Casadevall
Periodista de Ràdio Marina.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit