L’Ajuntament de Malgrat de Mar fa un any que treballa, a través de les àrees de Medi Ambient i Espais Verds, en la despavimantació de voreres i espais climàtics. L’objectiu és fer el sòl municipal sigui “més permeable” i, que així, es faciliti la recàrrega natural dels aqüífers.
En aquests mesos de treball, ja s’han despavimentat uns 1.000 metres quadrats. Així s’han anat creant els “jardins de pluja” allà on abans hi havia ciment. Es tracta d’espais verds amb plantes autòctones que no necessiten reg. A més, els nous jardins tenen forma de bassa per poder-los fer inundables i la sorra està totalment coberta amb altres elements, com pedres, per “retenir” la humitat. D’aquesta manera, l’aigua que s’hi acumula acaba filtrant al subsol i permet la recàrrega dels aqüífers. L’aigua que s’extreu a través dels pous no és potable i es destina al reg i neteja viària.
El tècnic d’Espais Verds Carles Garcia assenyala que cal “intentar que el poble sigui cada vegada més permeable, amb més espais verds on l’aigua pugui ser captada”. Així doncs, des del consistori esperen actuar en més espais i generar 1.000 metres quadrats més de “jardins de pluja” aquest 2024. Segons Garcia, l’objectiu d’accions com aquesta és aconseguir “el màxim recurs hídric infiltrat a l’aqüífer” i evitar que tota l’aigua de la pluja es ‘perdi’ al mar.
Tancar la piscina, vigilància amb drons i temporitzadors a les dutxes
L’impacte de la mesura en el municipi es preveu que es notarà a llarg termini. Així, ara per ara, el consistori haurà d’adoptar altres accions per atendre l’emergència per sequera i obtenir resultats a més curt termini. Malgrat de Mar és un dels municipis més grans en l’àmbit de població de la regió metropolitana que sobrepassa el consum màxim fixat per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).
Si la línia vermella està en situació d’emergència en els 200 litres per habitant i dia, les darreres xifres oficials del mes de desembre situen Malgrat amb uns consums mitjans de 231 litres diaris per habitant. En aquest sentit, l’alcaldessa Sònia Viñolas avisa que “hem de ser-ne conscients i tocar de peus a terra”.
“Penso que hem de ser conscients i hem de tocar de peus a terra. Ja vam veure les orelles del llop el 2008. Durant tot aquest temps hem estat perdent el temps. L’any passat ja vam començar amb iniciatives com tancar la piscina municipal, que ens va portar moltes crítiques. Penso que és el moment de fer apostes valentes i mirar pel que ens ocupa el dia d’avui”.
Les principals mesures passen ara per replicar actuacions ja engegades l’any passat, com el tancament de la piscina municipal durant els mesos d’estiu o la vigilància amb drons de les finques particulars per comprovar si hi ha veïns que omplen les piscines quan s’apropa l’estiu.
L’alcaldessa també explica que s’està valorant fer una inversió als equipaments municipals per instal·lar temporitzadors a les dutxes. També, un sistema per poder reduir la pressió en l’abastament d’aigua, ja que l’estat actual de la xarxa no ho permet.