Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

Malgrat de Mar s’adhereix al projecte cultural i turístic del Vescomtat de Cabrera

El municipi aporta la Torre del Castell com a nou element patrimonial i reforça la seva vinculació històrica amb la nissaga dels Cabrera


Malgrat de Mar s’ha incorporat oficialment al projecte de dinamització cultural i turística del Vescomtat de Cabrera, una iniciativa que té com a objectiu fer valdre el patrimoni material i immaterial vinculat a aquesta històrica nissaga medieval. L’acte d’adhesió s’ha celebrat aquest dimarts al matí amb la signatura del conveni entre el Consell Comarcal de la Selva i l’Ajuntament de Malgrat de Mar.

Amb aquesta incorporació, ja són catorze els municipis que formen part del projecte, i es preveu que en els pròxims mesos s’hi sumin set més, arribant a un total de vint municipis adherits.

La Torre del Castell, nou actiu patrimonial

Malgrat de Mar aporta al projecte la Torre del Castell, una torre de guaita documentada des del 1382 i considerada l’únic vestigi d’una antiga fortificació medieval. Aquesta torre formava part d’un sistema defensiu que s’estenia des del riu Tordera fins a Calella, passant per municipis com Santa Susanna i Pineda de Mar. És, avui, un dels símbols patrimonials més destacats de Malgrat.

Un llegat històric recuperat

Històricament, Malgrat de Mar va formar part del territori governat pel Vescomtat de Cabrera, amb el Castell de Palafolls com a centre de control. Aquesta vinculació va ser reconeguda oficialment l’any passat amb la incorporació dels escuts d’armes dels Palafolls i dels Cabrera al nou escut municipal.

L’alcaldessa de Malgrat, Sònia Viñolas, ha destacat que “amb la signatura d’aquest conveni, el que es busca és fer valdre el patrimoni vinculat a aquesta franja històrica”. També ha remarcat la voluntat de generar sinergies amb la resta de municipis per mantenir viu el llegat del Vescomtat.

Un projecte en expansió

El projecte del Vescomtat de Cabrera, impulsat des del 2017, ja ha remarcat 50 elements patrimonials i ha estructurat cinc grans rutes que recorren les comarques de la Selva, el Maresme, el Vallès Oriental i Osona. Aquestes rutes permeten descobrir la petjada d’una de les famílies més influents de la Catalunya medieval, amb figures destacades com la vescomtessa Marquesa, Bernat II o el cosmògraf Jaume Ferrer.

El president del Consell Comarcal, Martí Pujals, ha subratllat que “el projecte continua creixent i guanyant força, i enforteix el seu compromís amb la preservació i difusió del patrimoni històric del nostre territori”.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit