L’Ajuntament de Malgrat de Mar organitzarà unes jornades divulgatives sobre la figura de l’explorador malgratenc Fèlix Cardona. Aquestes jornades es faran durant el mes de març, coincidint amb l’estrena del documental Rere la pista del capità Cardona, produït per PeMÓN Films, TV3 i l’Ajuntament de Malgrat.
La presentació de les Jornades Descobrint Cardona ha tingut lloc aquest dimarts. L’alcaldessa, Sònia Viñolas, i la regidora de Cultura, Lurdes Borrell, han explicat que l’objectiu d’aquesta iniciativa és descobrir la figura de Cardona més enllà d’alguns tòpics. Aquestes jornades que se celebraran del 5 al 19 de març, volen aportar coneixement sobre algunes de les moltes activitats a què es va dedicar com la cartografia o la recol·lecció de plantes, entre d’altres. Així ho explicava Lurdes Borrell.
“Fèlix Cardona és un explorador malgratenc, conegut, sobre qui ja tenim diferents estudis i investigacions, una plaça dedicada i l’Ajuntament va adquirir el seu fons documental amb amb molts estris i objectes personals. Ara, la seva ingent tasca arribarà molt més enllà i podrà ser conegut a nivell nacional i internacional. Iniciem, doncs, aquestes jornades amb diverses propostes que ens permetran conèixer Fèlix Cardona des de diferents punts de vista. Com a explorador, com a cartògraf, com a naturalista i dibuixant i com a naturalista. La seva obra és tan extensa i variada que hi ha aspectes que es podràn tractar en properes jornades”.
Un documental per descobrir un explorador
Rere la pista del capità Cardona és un documental que segueix la pista de Fèlix Cardona per mostrar com la seva petjada ha sobreviscut en els territoris que va explorar. Produït per PeMÓN Films, TV3 i l’Ajuntament de Malgrat de Mar, Rere la pista del capità Cardona es va rodar entre Catalunya i Veneçuela l’any 2019.
Aquest documental és un viatge per explicar la vida de Cardona, relacionant-la amb els indígenes de la zona que n’han conservat el cognom. Així, aquest film se situa en el mateix escenari de les desconegudes aventures que va protagonitzar Cardona durant els quaranta anys que va viure a l’Orinoco.
Rere la pista del Capità Cardona s’estrenarà pel Canal 33 el pròxim 16 de març. Però arribarà abans a Malgrat amb la preestrena que es farà aquest 11 de març. Es faran dues projeccions del documental a Malgrat. Una serà a la Sala d’Actes Joaquim Garriga de l’Arxiu, a les 18h, i estarà oberta a tothom. La segona es farà a les 20h però només s’hi podrà accedir amb invitació. En aquest derrer passi hi assistirà la directora del documental, Melissa Franco, i la guionista, Laia Manresa.
Dues setmanes d’activitats per conèixer Fèlix Cardona
Les jornades començaran amb una nova edició de la peça teatral de l’actriu malgratenca Assumpta Mercader. Aquesta obra, titulada La motxilla de Fèlix Cardona, està dedicada a l’explorador. La representació serà el diumenge 5 de març a les 12h a la Sala Joaquim Garriga de l’Arxiu Municipal. A més, com expliquen fonts del consistori, aquesta representació permetrà descobrir nous objectes de Cardona.
Els matemàtics malgratencs Anton Aubanell i Aniol Garcia faran una conferència-col·loqui el dia 12 de març. Amb el títol Una visió del perfil científic de Cardona des de la perspectiva matemàtica, Aubanell i Garcia parlaran de la tasca que va portar a terme Fèlix Cardona per ubicar i cartografiar els territoris que explorava fent servir eines matemàtiques.
El taller L’herbari de Fèlix Cardona. Redescobrim el nostre entorn, a càrrec de Mirema Córdoba, serà el 18 de març a les 10.30h a la plaça de Fèlix Cardona. Aquest taller premetrà descobrir el perfil de l’explorador com a recol·lector de plantes i ociells per a diversos museus americans com el Museu Nacional de Ciències Naturals de Nova York.
Les Jornades Descobrint Cardona finalitzaran el dia 19 de març. L’acte de cloenda serà una conferència-col·loqui titulada Les llengües autòctones a Veneçuela: sinopsi geogràfica, històrica, social i lingüística. Anirà a càrrec de Francesc Queixalós, l’investigador del Centre National de recherche Scientifique de París i col·laborador del departament de lingüística de la Universitat de Barcelona. A més, aquesta conferència comptarà amb un vídeo de Jorge Rosés, professor de la Universitat d’Alberta del Canadà. Rosés parlarà sobre la llengua sapéi la utilitat d’alguns diccionaris de les diferents llengüest indígens que va fer Cardona.
En total, l’Ajuntament de Malgrat invertirà 6.000 euros en les jornades dedicades a la divulgació de la figura de Fèlix Cardona. A més, el consistori ha fet una aportació econòmica de 3.600 euros per a producció del documental i ha cedit material divers a Televisió de Catalunya per al rodatge de la producció, com fotografies, pel·lícules i arxius.
Foto: Fons Fèlix Cardona