L’Ajuntament de Maçanet de la Selva ha posat en marxa un procés participatiu per definir el model de recollida de residus que es posarà en marxa al municipi a partir de 2026. La iniciativa té com a objectiu millorar l’eficiència del sistema actual i incrementar el percentatge de reciclatge. Actualment, se situa en un 20% i és el més baix de les comarques gironines.
El procés participatiu constarà de diverses fases. En primer lloc, s’organitzaran sessions informatives per explicar detalladament els models de recollida proposats. A partir del 14 d’abril i fins al 20 d’abril, els veïns podran votar a través de la plataforma DECIDIM, gestionada per la Diputació de Girona. Un cop finalitzada la votació, es farà un retorn a la ciutadania amb els resultats.
Podran participar en la votació tots els veïns empadronats a Maçanet majors de 18 anys o que els compleixin aquest any, és a dir, que siguin nascuts el 2007. També les persones no empadronades, però residents en habitatges del municipi, podran registrar-se a DECIDIM entre el 24 i el 30 de març. En aquest cas, es permetrà un registre per habitatge.
La votació es podrà realitzar tant presencialment com en línia. Així, l’Ajuntament informa que hi ha la possibilitat de rebre suport personal per aquells que no disposin de dispositiu mòbil per votar.
Models proposats
Els veïns podran escollir entre tres models de recollida per al nucli urbà i les urbanitzacions de Maçanet Residencial Parc, Montbarbat i Mas Altaba. D’una banda, el model de contenidors intel·ligents. Es tracta de sistemes amb accés restringit mitjançant targetes electròniques vinculades al rebut de la taxa de residus. L’objectiu és evitar l’ús per part de persones d’altres municipis i afavorir la separació de residus.
L’altre model és el d’àrees tancades de contenidors. Són recintes amb contenidors per a totes les fraccions de residus, accessibles només amb una targeta electrònica. Aquest sistema requereix espais adaptats i la reorganització de les ubicacions actuals dels contenidors.
Per últim, el tercer model és el porta a porta. Consisteix en la recollida selectiva directament a cada habitatge seguint un calendari establert. Els domicilis rebran cubells amb xip per garantir un seguiment eficient. Aquest sistema eliminarà els contenidors de la via pública, excepte en zones d’emergència.
El setembre de 2024, el Ple de l’Ajuntament va delegar la gestió del servei de recollida de residus a l’empresa pública NORA, una decisió que es va prendre davant la necessitat de millorar els nivells de reciclatge. Ara, amb aquest procés participatiu, el consistori busca garantir que tots els veïns del municipi puguin opinar sobre les opcions disponibles i els costos associats a cada model.