Avui, al matí360 de Ràdio Marina ens acompanya Xavier Masferrer, economista. Hi hem parlat sobre la declaració de la renda.
Masferrer explica que “l’impost sobre la renda de les persones físiques ens afecta a tots, en un grau o un altre”. El que grava aquest impost és el “rendiment que generem al llarg de l’any, no el que tenim”, explica. “És un impost directe, progressiu i periòdic amb l’objectiu de gravar més a aquelles rendes més elevades i gravar menys a aquelles rendes menys importants”. Així, conclou l’economista, la renda té l’objectiu d'”establir un repartiment just respecte a la renda que cobra cadascú”.
“Històricament, ja hi havia impostos que venien a ser com la renda”, explica. Ara bé, no és fins al “1978 que apareix el que coneixem com a renda el dia d’avui”.
Masferrer apunta que “hem de tenir clar que els que estan obligats a fer-la són els residents fiscals al territori espanyol, és a dir, els que passen la meitat de l’any aquí”. “El que paguem a la renda és el que generem al llarg de l’any, no per allò que tenim. Que generem més en un any, doncs, pagarem més; que generem menys, doncs, pagarem una mica menys”, diu.
Les rendes que no estarien obligades a presentar la renda, com explica l’economista són aquelles inferiors a 22.000 euros. Tot i això, matisa que en cas de tenir més d’un pagador, el llindar pot baixar als 15.000 euros. A més, afageix que “sempre és bo revisar si surt a compte a fer-la, tot i que no s’estigui obligat i, també, que allò sigui correcte i s’adeqüi al que ha generat aquella persona ha generat durant l’any”.
Amb el patrocini de: