Lloret de Mar és un dels dotze municipis catalans que veuran tancar el seu abocador abans de l’any 2035, segons el nou Pla d’Infraestructures de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC). Aquesta mesura s’emmarca en l’objectiu de reduir dràsticament l’ús dels abocadors per complir amb les directrius de la Unió Europea, que exigeixen passar del 31% actual de residus destinats a abocador a només un 10%.
A més de Lloret, el pla preveu el tancament dels abocadors de Llagostera, Banyoles, Beuda, l’Espluga de Francolí, la Granadella, les Borges Blanques, Cervera, Tàrrega, Balaguer, Berga i Bellver de Cerdanya. L’anunci s’ha fet públic durant el congrés Recuwaste, celebrat a Mataró.
El director de l’ARC, Albert Planell, ha explicat que aquestes instal·lacions responen a un model de gestió de residus obsolet: “Venim d’un sistema de fa 150 anys, quan cada poble tenia el seu femer. Ara, però, la realitat és molt diferent i cal avançar cap a una economia circular”.
El tancament d’aquests abocadors requerirà una inversió estimada de 100 milions d’euros, tot i que el finançament encara no està garantit. Paral·lelament, el pla contempla la concentració de l’activitat en abocadors més grans i eficients, com els de Manresa, Orís, Pedret i Marzà, Mas de Barberans, Montoliu i Tremp.
Un pla ambiciós per transformar la gestió de residus
El Pla d’Infraestructures de Residus de Catalunya preveu una inversió global de 1.680 milions d’euros per transformar el sistema de gestió de residus. Entre les actuacions destacades hi ha 225 milions d’euros per a noves plantes de reciclatge de fracció orgànica a Girona i Sant Adrià de Besòs i 120 milions per a la millora tècnica de dotze plantes existents. També es destinaran 221 milions per a set noves plantes de tractament de fracció resta, 300 milions per a la modernització de les incineradores de Mataró, Girona i Tarragona i 100 milions per a una xarxa de centres de reutilització. A més de 100 milions per a la millora de deixalleries i la valorització de fraccions com els voluminosos i el tèxtil.
L’objectiu és augmentar la capacitat de reciclatge de les 450.000 tones anuals actuals a 850.000 tones el 2035, i reduir la generació de residus mitjançant canvis en els processos productius.