L’Ajuntament de Lloret de Mar ha presentat el pla de treball per la gestió sostenible de l’aigua al municipi. A més, durant la presentació, el consistori ha fet saber que Lloret també ha rebut una sanció de l’Agència Catalana de l’Aigua per superar el consum d’aigua per habitant i dia durant el mes de setembre. La multa, segons ha informat el regidor de Serveis de clavegueram i aigües, Nino Gómez, s’aproxima és de 29.400 euros.
El pla de treball, com han assenyalat durant la presentació, té l’objectiu de reduir la mitjana de consum d’aigua del municipi. Així, el consistori ha plantejat un canvi de model de consum d’aigua. La principal aposta és l’ús d’aigua regenerada. Si bé hi ha hagut una intensificació d’ús d’aigua regenerada en espais públics amb què s’ha assolit ja un estalvi del 23% d’aigua potable, de moment només servir menys d’un 10% de l’aigua que ve de l’estació de tractament. Amb aquestes, com ha explicat l’alcalde Adrià Lamelas, “cal continuar treballant” i, de cara l’any que ve, l’Ajuntament preveu invertir mig milió d’euros en la xarxa d’aigua.
“Cal invertir en aigua regenerada a doble via, cal tenir uns tubs d’aigua que arribin a tot el municipi. Hem de continuar invertint. El pròxim any volem invertir mig milió d’euros en tota la xarxa d’aigua i que una gran part vagi per les aigües regenerades per equipar, per exemple, el rec dels jardins públics entre moltes altres instal·lacions públiques”.
Entre les mesures presentades hi ha la incorporació de nous punts de connexió de la xarxa d’aigua regenerada per tal de fer créixer aquesta xarxa. A més, de cara el 2024, també es farà una actualització de canalitzacions sensibles de la xarxa d’aigua potable per prevenir possibles fuites.
Mesures amb col·laboració privada
D’altra banda, Lamelas ha subratllat la importància de la col·laboració público-privada per portar a terme més mesures. De fet, el pla que ha presentat el consistori aquest dijous s’aplicarà conjuntament amb la Mesa Empresarial de Turisme. En aquest sentit, Enric Dotras, vicepresident de la Mesa Empresarial de Turisme ha apuntat que els “allotjaments ja estan aplicant millores per reduir el consum d’aigua i els resultats són positius”. De fet, ha destacat que hi ha 27 establiments tenen la certificació Bioscore i que aquests, conjuntament, han generat un estalvi d’aigua d’entre un 30% i un 40%.
D’altra banda, Dotras també ha comentat que s’està treballant perquè els allotjaments es connectin a la xarxa pública d’aigües regenerades. Aquesta mesura contempla uns ajuts d’un màxim d’un milió d’euros o empreses.
“Com funcionaria, sempre que es permeti fer, és quan l’administració local vagi fent les obres per posar aquesta dobla xarxa amb aigües regenerada al llarg del municipi, l’establiment que volgués es connectaria, amb un comptador, en aquesta dobla xarxa i a partir d’aquí se subministraria en el circuit normal. Si es pot connectar acabarem connectant a la xarxa pública i si no el que podrien fer els establiments, que alguns ja ho tenen fet, és aprofitar les aigües grises internes, tractar-les i impulsar-les a través d’aquesta xarxa interna dels hotels. Aquestes aigües servirien per fer les neteges i per regar els jardins”.
En aquest sentit, algunes de les mesures que han portat a terme els establiments turístics són la substitució de banyeres per plats de dutxa, la instal·lació de cisternes de lavabo amb dos botons per reduir el volum d’aigua per minut o l’ús de rentadores de màxima eficiència i baix consum d’aigua.
Multa per superar el topall de consum d’aigua al setembre
Lloret de Mar també ha rebut una multa per superar el topall de consum d’aigua marcat per l’Agència Catalana de l’Aigua el mes de setembre. Segons han confirmat a la presentació, l’import de la multa no supera els 30.000 euros.
Tot i això, des de l’Ajuntament de Lloret han informat que ja han presentat al·legacions perquè, com sostenen, hi ha una “discrepància” amb les dades presentades per l’ACA que no tenen en compte l’augment de població pel turisme. Així ho ha explicat el regidor Nino Gómez.
“Fa uns 10 dies vam rebre una sanció de l’Agència Catalana de l’Aigua en què se’ns informava que no havíem complert amb l’estalvi dels litres d’aigua i que ens passàvem al voltant d’uns 20 litres per habitant i dia. Ells ho marquen amb les dades de l’Idescat i nosaltres ho hem fet, presentant al·legacions, explicant que aquestes dades no són reals. Ells marquen al voltant de 70.000 habitants al mes de setembre i nosaltres, per les dades que tenim d’acord amb la recollida de residus, calculem que estaríem per sobre dels 80.000. Així hem presentat aquestes al·legacions per veure si podem reduir, rebaixar o treure aquesta sanció.”