Lloret de Mar ha començat la restauració de dos panteons que formen part del conjunt escultòric del Cementiri Modernista. Es tracta de l’hipogeu Carreras de l’arquitecte Vicenç Artigas, amb data del 1909; i de l’hipogeu VIlà i Domènech, d’autor desconegut i amb data del 1910.
El Cementiri Municipal de Lloret de Mar està inclòs en el catàleg de Béns Protegits (BCIL) i està en tràmit de declaració de Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), en la categoria de Monument Històric. A més, el Cementiri Modernista de Lloret forma part de l’Itinerari Europeu de Cementiris Històrics i de l’Associació Europea de Cementiris singulars.
La restauració dels panteons
El conjunt de l’hipogeu Carreras, construït amb pedra de Montjuïc, és una sepultura de base rectangular, una mica inclinada que culmina amb un gran arc de mig punt peraltat amb decoració vegetal i floral centrat amb la figura de la Verge en majestat al centre d’una creu de Malta. A més, davant del sepulcre hi ha una reixa de ferro forjat.
En aquest panteó, les principals actuacions s’enfocaran a la presència de fongs i molses, a les fissures i esquerdes a la làpida, les acumulacions de calcàries, als dipòsits de brutícia acumulada, a les pèrdues i trencaments de les pedres de suport i a l’oxidació de metalls.
El conjunt de l’hipogeu Vilà i Domènech està compost per una creu sòbria tallada en pedra. En el seu punt central s’hi representa un medalló amb els rostres de la Verge i el Nen Jesús. Tot el sepulcre està encerclat per cadenes de ferro forjat.
En aquest cas, els treballs es realitzaran a la creu que corona el monument perquè està fragmentada per diversos punts. A més, també presenta fongs i molses, esquerdes i fissures a les plaques de marbre, oxidació dels metalls i acumulació de brutícia. D’altra banda, les lletres que configuren la làpida estan fetes amb vidres que s’han fragmentat o perdut.
Foto: Ajuntament de Lloret de Mar