L’Hospital de Mataró ha fet 15 anys com a centre extractor d’òrgans. El centre sanitari va acreditar-se per l’Organització Catalana de Trasplantaments l’any 2009. A més, el 2015 el centre va introduir l’extracció d’òrgans d’una aturada cardíaca controlada (asistòlia). Del 2009 ençà, al centre del Maresme hi ha hagut més de 150 donants. Així ho apunta Glòria Miró, metgessa del Servei de Medicina Intensiva i coordinadora de l’equip de trasplantaments de l’Hospital de Mataró.
L’any 2023 a l’Hospital de Mataró va haver-hi 15 donacions d’òrgans o teixits. Des del centre apunten que l’objectiu és ampliar aquesta xifra, especialment les donacions de teixits. Així, volen garantir el dret de ser donant de tota persona que mori a l’Hospital de Mataró.
L’equip de Coordinadors de Trasplantaments de l’Hospital de Mataró està format per personal mèdic i d’infermeria del Servei de Medicina Intensiva. Aquest equip s’encarrega de detectar i valorar el possible donant de teixits. A més d’obtenir el consentiment familiar si aquest es considera idoni per la donació.
Pel que fa a Catalunya, el país ha tancat el 2023 amb xifres rècord de donació i trasplantament d’òrgans. En total s’han fet 1.393 trasplantaments d’òrgans i 14.387 persones han rebut algun teixit, recollits i distribuïts pel Banc de Sang i Teixits.