Les obres de reforma de la depuradora d’aigües residuals de Tossa de Mar tindran un cost total de gairebé tres milions d’euros i permetran augmentar la capacitat de tractament d’aigua fins als 6.700 m3 per dia. Actualment, la instal·lació està dissenyada per tractar un màxim de 4.500 m3/dia però l’increment de la demanda dels darrers anys, sobretot al mes d’agost, ha fet que s’hagi quedat petita. És per això que el Consorci d’Aigúes Costa Brava Girona, l’ens que gestiona la depuradora, hagi decidit l’ampliació. Les obres van començar el juliol passat i la previsió és que s’acabin a principis del 2025.
Per donar cobertura de forma temporal a l’augment de la demanda s’han hagut de buscar solucions com una aeració extra en el tractament biològic, un fet que també suposa un sobrecost addicional d’energia.
Els treballs de millora consisteixen en la construcció d’un nou reactor biològic de tipus carrusel i la reconversió dels dos tancs biològics existents, també en reactors biològics de tipus carrusel. Tots tres estaran airejats per bufadors de levitació magnètica. Prèviament, es construirà una arqueta de distribució de cabals a cadascuna de les tres línies amb la seva mesura de cabals corresponent i un “by-pass” general de la planta per poder desviar una part o la totalitat del cabal impulsat.
La construcció del nou reactor biològic no atura ni condiciona el funcionament normal de la depuradora. En aquest sentit, s’ha utilitzat un mètode d’excavació per pantalles de formigó armat d’onze metres de profunditat que permet executar les obres, amb independència de l’explotació de la resta de la planta.
Les aigües tractades en el reactor biològic nou i en els dos remodelats continuaran el seu procés de depuració en els decantadors de la planta actual. Els objectius de qualitat d’aigua de sortida permetran la seva reutilització en el medi en espais com el parc de sa Riera o riera de Tossa, i es podran utilitzar, si es considera oportú, per recarregar l’aqüífer.