test

Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

L’Audiència de Girona diu que fer tuits criticant la família que va voler escola en castellà a Canet no és delicte d’odi

Revoca la decisió d'un jutjat d'Olot que volia enviar a judici el portaveu de Mossos per la Independència


L’Audiència de Girona conclou que fer tuits criticant la família de l’escola Turó del Drac de Canet de Mar que va demanar escola en castellà no és un delicte d’odi. La secció tercera ha estimat un recurs interposat per la defensa del portaveu de Mossos per la Independència contra una interlocutòria del jutjat d’instrucció 1 d’Olot que l’enviava a judici per un seguit de publicacions a les xarxes socials fetes entre setembre i desembre del 2021 i acorda arxivar la investigació. L’Audiència subratlla que “la persona individual i el col·lectiu a qui anaven adreçats els tuits no poden considerar-se un col·lectiu vulnerable” i, per tant, no es pot tractar d’un delicte d’incitació a l’odi.

La interlocutòria de la secció tercera de l’Audiència de Girona argumenta que “els tuits publicats, i pels quals el jutge instructor entén que s’ha d’acomodar el procediment, reflecteixen de forma diàfana hostilitat i intolerància, però entenem que no poden subsumir-se en el tipus pretès”.

Uns tuits de finals del 2021 arran de la interlocutòria del TSJC

L’origen de la investigació judicial, que ara l’Audiència ha arxivat, són un seguit de tuits que el portaveu de Mossos per la Indepedència, molt actiu a les xarxes socials. A través d’X, abans Twitter, l’investigat va criticar la família de l’escola de Canet que va demanar més classes en castellà.

La resolució del jutjat d’instrucció 1 d’Olot deixava el policia a un pas de judici per un presumpte delicte d’odi. Argumentava que les piulades les va fer arran de la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya l’octubre del 2021 fixant “una presència mínima” del castellà com a llengua vehicular al curs d’aquesta alumna d’un 25%.

Entre altres, als tuits l’encausat va dir que actuaven com una “màfia” i animava a “dir prou a aquests inadaptats que pretenen fer-nos estrangers a casa nostra”. En altres publicacions, també deia que “si fos professor de català, a les meves classes, l’alumne que parlés en castellà tindria un punt menys a l’examen”. També defensava que la resta d’alumnes sortissin de l’aula les hores impartides en castellà. “Que no vinguin a Catalunya si volen escolarització en castellà” o “segueixo defensant que cap nen s’hauria de quedar a classe quan imposin el 25%”, afegia.

“No és delicte d’odi”

La defensa de l’investigat va recórrer contra la interlocutòria a l’Audiència de Girona al·legant que fer aquestes publicacions no és delicte. A més, va demanar que s’arxivés el cas. Ara, la secció tercera li ha donat la raó. “La conclusió no pot ser cap altra, no constitueix un delicte d’odi qualsevol expressió d’hostilitat difosa públicament contra una o més persones que pertanyen a un col·lectiu o grup social identificable de persones, encara que sigui clarament ofensiva”.

L’Audiència exposa que la jurisprudència determina que aquest delicte se circumscriu “exclusivament” a aquelles accions “que afectin membres de grups vulnerables, fragilitzats o no dominants”. Amb tot, indica que això no passa en aquest cas.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit