L’empresa Làctia Agroalimentària de Vidreres ha crescut un 7% i ha tancat l’exercici facturant 91 milions d’euros (MEUR). Durant el 2024, a més, la companyia ha arribat als 100 milions de litres de llet envasats, procedents exclusivament de ramaderies familiars catalanes. Aquests s’han destinat als seus dos principals clients: Lletera de Campllong i la cadena de supermercats Mercadona. En paral·lel, segons subratlla Làctia Agroalimentària en un comunicat, l’empresa ha dut a terme diferents “inversions estratègiques” per valor de 5,4 MEUR. Entre aquestes, en destaca la posada en marxa d’una nova línia d’envasatge, que ha permès ampliar en un 24% la capacitat productiva de la planta. També les millores destinades a reduir el consum d’aigua.
Làctia Agroalimentària està participada per la cooperativa catalana Lletera de Campllong i la Cooperativa Ramadera de la Vall dels Pedroches (COVAP). Tota la llet que envasa la planta de Vidreres procedeix d’una setantena de ramaderies familiars catalanes, situades majoritàriament en un radi inferior a 60 quilòmetres de la companyia.
“Aquesta xarxa de ramaders no tan sols garanteix la traçabilitat del producte, sinó que de manera directa contribueix a generar ocupació, juntament amb els més de 110 llocs de treball amb què compta la indústria”, destaca la companyia al comunicat.
91 milions facturats
Ara, Làctia Agroalimentària ha fet públics els resultats de l’any passat. Al llarg de l’exercici, la companyia de Vidreres va créixer un 7% i ha tancat el 2024 facturant 91 milions. La directora general de la companyia, Alba Serra, destaca que “aquest ha estat un any estratègic en l’àmbit d’inversions, amb més de 5 milions d’euros destinats a millorar la productivitat, l’eficiència i la sostenibilitat de la planta”.
Precisament, entre les inversions, en destaca la instal·lació d’una nova línia d’emplenament. Ha permès ampliar en un 24% la capacitat productiva de la planta i arribar als 100 milions de litres de llet envasats. Majoritàriament, s’han destinat als seus dos principals clients: Lletera de Campllong i Mercadona.
Un 20% menys d’aigua
En paral·lel, la companyia també ha fet inversions en millores destinades a reduir el consum d’aigua de planta. S’ha posat en marxa un nou equip UHT indirecte, una planta que reaprofita l’aigua per refrigerar les màquines d’envasament de llet i una altra d’osmosi (que aprofita l’aigua que surt de la depuradora per a les torres de refrigeració).
Aquestes inversions, conjuntament amb les mesures per reduir el consum, han permès que Làctia Agroalimentària hagi aconseguit estalviar un 20% d’aigua en els darrers sis anys (en concret, d’ençà del 2018, quan va començar el projecte a Vidreres). Segons explica la companyia, “l’objectiu per a aquest 2025 és arribar al mínim consum d’aigua tècnic possible” per poder afrontar futures sequeres “amb el màxim de garanties”.
Làctia Agroalimentària compta amb diferents certificacions en matèria de seguretat i control alimentaris. Aquest 2024 la companyia ha obtingut els certificats IFS (International Food Standard); l’ISO 14001, que garanteix un Sistema de Gestió Ambiental efectiu; el SAE de seguretat alimentària internacional; la garantia halal i el certificat CCPAE (del Consell Català de Producció Ecològica). A més, totes les seves ramaderies proveïdores tenen el certificat de benestar animal Welfair.