La comarca de la Selva és una de les que registra un augment més elevat de les conductes suïcides de la demarcació de Girona. A la Selva, aquest 2023 s’han registrat 3,8 casos per cada 10.000 habitants en què s’ha activat el Codi de Risc de Suïcidi (CRS). A la demarcació, la taxa se situa en 3,3 casos cada 10.000 habitants. Així ho apunten les dades del balanç que ha publicat aquest dijous el Departament de Salut de la Regió Sanitària de Girona.
Durant el 2023 a tota la demarcació s’han registrat 257 casos en què s’ha activat el CRS. A la Selva n’han sigut 71. Respecte anys anteriors, el 2019 se’n van registrar 184 amb el CRS activat a les comarques gironines. A la Selva, aquell any, en van ser 37. Pel que fa al 2022, a la comarca selvatana es van registrar 57 casos amb el CRS activat i; al total de la demarcació, 209. Així, Salut conclou que a la demarcació les conductes suïcides han crescut un 40% respecte al 2019.
En l’última dècada (2012-2021), la Regió Sanitària de Girona va registrar 818 morts per suïcidi. D’aquestes, un 74% van ser homes. Per altra part, l’última Enquesta de Salut de Catalunya assenyala que una de cada tres dones i un de cada cinc homes tenen malestar emocional.
La iniciativa ‘No el deixis caure en el pou del suïcidi’
Des de Salut han impulsat una que consisteix en la instal·lació temporal d’uns vinils que mostren un punt negre que simbolitza allà on es poden trobar les persones amb ideació suïcida. Aquesta iniciativa s’emmarca en la campanya ‘No el deixis caure en el pou del suïcidi’. A la Regió Sanitària Girona s’ha estès a 17 ciutats –capitals de comarca o amb prop de 20.000 habitants- amb un total de 19 vinils. Amb aquesta instal·lació, Salut vol posar èmfasi en la detecció de senyals d’alerta i en la prevenció per part de l’entorn de les conductes que atempten contra la pròpia vida i, també en demanar ajuda, si cal, trucant al telèfon 061/Salut Respon.