El Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme està implementat dues millores tecnològiques amb l’objectiu de reforçar la seguretat i la transparència en les seves activitats. Més concretament, instal·larà un pòrtic de detecció de residus radioactius i un sistema de mostreig continu de dioxines i furans per millorar la seguretat i el control de les emissions de les seves instal·lacions.
Aquesta actuació del Centre, ubicat a Mataró, suposarà una inversió total de 260.557 euros i respon a l’obligació d’adaptar-se a les directrius europees sobre les Millores Tècniques Disponibles (MDT) definides per la Comissió Europea per a la incineració de residus. Les MTD constitueixen la base de les condicions tècniques en les que s’han de desenvolupar determinades activitats industrials per a reduir al màxim l’impacte ambiental i els riscs per a la salut de les persones.
Una inversió total de 260.557
D’una, el Consorci de Residus del Maresme ha adjudicat a l’empresa Tecnologías Asociadas Tecnasa, S.L. la instal·lació del pòrtic de detecció de radioactivitat. Ha sigut amb un contracte d’un valor de 80.267 €. El pòrtic permetrà detectar la presència de residus radioactius en els camins de la brossa que entrin a la planta. Des de Maresme Circular assenyalen que aquest sistema ja està en procés de fabricació i la previsió és que s’instal·li durant el gener de 2025.
Tot i que el Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme no gestiona residus hospitalaris ni perillosos, sí que hi poden arribar residus sanitaris domèstics de persones que reben tractaments de quimioteràpia. Així, des del Maresme Circular assenyalen que, amb aquest sistema, s’augmentarà la seguretat en el tractament de les més de 190.000 tones de residus urbans que gestiona el Centre anualment.
Per altra banda, el Consorci ha adjudicat a Pasch y Cia un contracte per un valor de 189.290 € per a la implementació d’un nou sistema de mostreig continu de dioxines i furans per a les dues línies d’incineració del Centre. Aquest sistema permetrà recollir dades durant períodes prolongats de fins a cinc setmanes. Així, es podran calcular encara amb més precisió les emissions de dioxines i furans, controlant que no es traspassin els límits d’emissió reglamentaris. La previsió és que s’instal·li durant el primer trimestre del 2025.