Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

“La llei d’amnistia busca pacificar, no revifar el conflicte”


 

Avui, al matí360 de Ràdio Marina ens acompanya Agustí Carles, advocat i president de l’Associació Drets. Hi parlem sobre el debat al Tribunal Constitucional sobre la llei d’amnistia que se celebrarà al voltant de Sant Joan.

Segons Carles, la ponència que es debatrà al Tribunal Constitucional apunta cap a una resolució favorable: “el gruix ve a dir que l’entenen que és constitucional plenament”, tot i que recorda que encara cal esperar la deliberació final.

Tot i que la llei ja s’ha aplicat en molts casos, especialment a membres de les forces de seguretat, Carles denuncia que “encara queda molta gent afectada per tot aquest període de repressió” que espera una resolució. En aquest sentit, lamenta que “alguns magistrats apel·len a la malversació, que diuen que no és amnistiable, i per això no l’apliquen”, fet que ha deixat en suspens casos com els de Junqueras o Puigdemont.

Carles destaca que la llei es va redactar amb un profund estudi jurídic, tenint en compte jurisprudència prèvia del Tribunal Constitucional i de la Unió Europea. “El legislador va curar prou de fer un estudi en profund, veient que això arribaria a tots els tribunals”, afirma, defensant així la solidesa legal de la norma.

També remarca la diferència entre amnistia i indult. Mentre que l’indult implica un reconeixement del delicte i deixa antecedents, “amb una amnistia no, no queda constància de res”, ja que sovint s’aplica abans que hi hagi una condemna ferma.

Per Carles, l’amnistia és una eina política per resoldre conflictes polítics. “L’amnistia és precisament això, una espècie de ‘va, ha passat una cosa greu, anem a fer les paus’”, explica, tot recordant que aquest tipus de lleis s’han aplicat arreu del món en contextos molt més greus. En aquest sentit, critica les interpretacions restrictives que fan alguns jutges: “si després comences a entrar en detall i comences a fer interpretacions estranyes, és quan comencen els conflictes”.

Finalment, apunta que el recorregut judicial encara serà llarg, amb etapes clau com la deliberació del Tribunal Constitucional i les vistes al Tribunal de Justícia de la Unió Europea. Tot i això, es mostra optimista: “jo crec que s’aniran passant […] les etapes s’han d’anar passant, és lent, però el sistema judicial té les seves garanties”.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit