Un estudi assenyala que la incineradora del Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme, ubicada a Mataró, no és un factor de risc per a la salut de la població. Maresme Circular, la marca del Consorci de Residus del Maresme ha encarregat l’anàlisi a la Fundació Privada Salut del Consorci Sanitari del Maresme.
L’estudi s’ha realitzat a través del mostreig d’un grup de 250 persones. Aquestes eren treballadors de la planta i habitants de Mataró i Arenys de Mar, però també dones lactants de la capital maresmenca. A tots se’ls ha mesurat els nivells de dioxines, durans i policlorats bifenils en sang, a més de la llet materna en les lactants. També se’ls ha estudiat el nivell de metalls pesants tant en sang com en orina.
La mostra, com apunten des del Consorci de Residus, s’ha dividit en dos. D’una banda, el grup d’exposats, aquelles persones que viuen a una distància inferior a 1,5 quilòmetres de la incineradora. Per l’altra part, el grup de no exposats, persones que viuen a una distància superior de 3 quilòmetres de la planta. Aquesta divisió s’ha fet per poder comparar i avaluar els efectes de la incineradora sobre la salut de la població.
Les dades
Pel que fa a les dades extretes de l’estudi destaca que els nivells de dioxines i furans en mostres de llet materna han disminuït en els últims deu anys. Així, entre el 2012 i el 2022, han passat de 3,5 pg I-TEQ/g grassa a 2,0 pg I-TEQ/g grassa. En la llet materna de Mataró també han disminuït els nivells de policlorats bifenils. Així, han passat d’uns nivells de 3 a uns nivells de 2 μg/L.
D’altra banda, les persones considerades exposades a la planta incineradora de Mataró presenten uns nivells de dioxines, furans i policlorats bifenils en sang similars als de les persones considerades no exposades. També són similars entre les persones exposades i no exposades els nivells de dioxines, furans i policlorats bifenils en mostres de sang i els nivells de Pb i Cd en sang i Hg i Ni en orina. A més, l’informe també assenyala que les persones considerades exposades a la planta incineradora de Mataró no presenten uns nivells de metalls pesants significativament diferents dels de les persones considerades no exposades de Mataró.
Així, l’estudi conclou que l’exposició a la planta incineradora de Mataró no sembla tenir una influència rellevant en els nivells d’aquestes substàncies a l’organisme.