Sant Hilari Sacalm ha celebrat aquest dijous la 9a Jornada Guilleries, organitzada per la Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar. El tema central d’aquesta edició ha sigut analitzar diferents aspectes de la gestió de les fonts públiques. L’esdeveniment, celebrat a l’Espai Aqua, ha comptat amb la participació de cinc ponents que han aportat diferents perspectives sobre la gestió i conservació d’aquests recursos.
David Soler Hernández, codirector de la Càtedra de l’Aigua i membre del departament de Ciències Ambientals de la Universitat de Girona, ha exposat l’estat actual de les fonts i les seves perspectives en el context del canvi global. Per la seva banda, Gustavo Ramon Wilhelmi, de Barcelona Cicle de l’Aigua, ha detallat com es gestionen les fonts públiques a la ciutat de Barcelona.
Mar García Miró, de l’Oficina Tècnica d’Avaluació i Gestió Ambiental de la Diputació de Barcelona, ha explicat la normativa de vigilància i control sanitari d’aquests punts d’aigua. A continuació, Marcos Fernández Martínez, del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), ha presentat el “Projecte Fonts”. Es tracta d’un estudi que analitza la biodiversitat a les fonts seminaturals i que ja ha registrat dades de més de 400 fonts de Catalunya.
Finalment, Lluís Pagespetit Blancafort, de la Fundació Vincles, ha destacat la funció educativa d’aquests espais a través de la iniciativa “De font en font aprenem de l’aigua”.
La Jornada Guilleries l’impulsen l’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm, la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya i la Universitat de Girona. Se celebra anualment per abordar diverses temàtiques mediambientals. En les seves edicions anteriors, ha tractat aspectes com les alternatives als herbicides, el control biològic de plagues i la prevenció d’incendis forestals. L’esdeveniment compta amb el suport del Pla Anual de Transferència Tecnològica del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.