Brunyola i Sant Martí Sapresa donarà el tret de sortida aquest divendres al vespre a la 29 edició de la Fira de l’Avellana. Precisament, el fet que la Fira engegui un dia abans que anys anteriors és la principal novetat d’enguany. El motiu és la necessitat de donar cabuda a totes les activitats segons ha explicat l’alcalde de Brunyola, Roger Puigdevall. Aquest dijous s’ha presentat a Girona el programa d’activitats que s’allargarà durant tot el cap de setmana i que tenen com a objectiu posar en valor l’avellana de Brunyola i tots els productes derivats.
Tot i que la producció finalment ha estat bona, en part per les pluges registrades entre finals de primavera i principis d’estiu, les altes temperatures que s’estan registrant des de mitjans de juliol poden influir en la capacitat de producció de l’any vinent. Ho explica Pere Arbonés, responsable de l’Associació Avellana de Brunyola i comarques gironines:
“Del 15-20 de juliol, quan l’avellana ja era plena, va començar a fer molta calor, temperatures extremes durant tot l’agost. Això no ha afectat massa a la producció però veurem els arbres com reaccionaran l’any vinent. Sol passar cada any, les temperatures extremes penalitzen molt una planta que per la seva fisiologia està acostumada a viure a l’ombra, en rieres, a l’ombra d’altres arbres […] i això l’afecta molt negativament”.
L’alcalde del municipi explica que la Fira de l’Avellana posa en valor un producte que fa uns anys era pràcticament desconegut:
“Per nosaltres és vital. Això va nèixer va 29 anys de la mà d’un grup de productors que entenia això com una necessitat. De poder fer veure que al municipi de Brunyola i Sant Martí Sapresa i voltants es conreava aquest producte que pràcticament era desconegut. I 29 anys després estem aquí. Hem aconseguit una associació de productors, una marca col·lectiva. Tenim un teixit empresarial que creix al voltant de la fira amb iniciatives dels propis productors que ja transformen producte ells mateixos. Pensem que és cap a on hem de caminar, és on estem donant aquest valor afegit que és el que ens permet mantenir aquestes plantacions al nostre país i hem de seguir treballant en aquesta línia”.
Per la seva banda, el vicepresident 3r del Consell Comarcal de la Selva, Albert Sanz, ha detallat el suport logístic que presta l’ens per tal que un municipi del tamany de Brunyola pugui organitzar una fira d’àmbit comarcal:
“El Consell Comarcal de la Selva dona sobretot suport logístic com la preparació de tanques, suport tècnic i institucional, que és molt important per la difusió”.
El municipi de Brunyola compta amb prop de la meitat dels avellaners de la província de Girona i recull 470 tones anuals d’avellana. A més de Brunyola, a la comarca de la Selva la producció d’avellana es localitza a Amer, la Cellera de Ter, Sant Julià del Llor i Bonmatí, Anglès, Santa Coloma de Farners i Vilobí d’Onyar. També n’hi ha a Bescanó i Vilablareix, del Gironès.