Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

La blanenca Naiara Burke s’emporta el Premi Recvll a la millor cançó en català


El Teatre de Blanes ha acollit aquest diumenge la gala de la 59a edició dels Premis Recvll, un dels guardons literaris més longeus de Catalunya i de més prestigi. Enguany, el certamen ha estrenat categoria, amb el premi a la millor cançó inèdita en català, que ha guanyat la blanenca Naiara Burke amb una composició dedicada a la seva professora de música. Burke ha explicat que va ser ella la que la va impulsar a emprendre aquest camí professional.

Naiara Burke també s’ha referit als Premis Recvll com una oportunitat per al talent jove.

 

“Els Premis Recvll estan oberts a molta gent. No importa l’edat si el talent hi és i agrada el que fas i arriba al públic. Per tant, pot donar peu a que hi hagi més jovent que es pugui apuntar a coses com aquestes i interessar-se en tota la cultura que hi ha al darrere de Recvll. I crec que és una molta bona oportunitat que el jovent hi pugui ser”.

Per la seva banda, el president de la Fundació dels Premis Recvll, Salvador Roca, ha destacat que, enguany, no hi ha hagut cap premi desert.

 

“I ara estem, per dir-ho d’alguna manera, normalitzats, entre cometes, amb la participació. I després, també, contentíssim perquè no hi ha cap premi desert. Què això sempre et provoca una angoixa quan estàs deliberant i al jurat, que hi pugui haver un premi desert. Però t’ho has de mirar des d’un punt de vista positiu perquè va en favor del jurat perquè ets exigent en la qualitat. Perquè si has de donar a una obra que sigui mitjanament bona ni li fas cap favor a l’autor o autora, ni als premis ni al jurat”.

La presidenta del jurat, Maria Mercè Roca, ha dit que “no només és important crear les coses, també mantenir-les” en referència al 60è aniversari del Premis Recvll que se celebraran l’any vinent.

 

“No és important només crear les coses sinó que és important mantenir-les. I 60 anys realment són molts anys d’uns premis que són prestigiosos. Aquest any hem tingut molta concurrència, amb un nivell literari molt bo. Amb un nou premi que és petit, que s’incorpora als premis grans i anirà creixent. I realment estem molt satisfets”.

Més de 8.000 euros en premis i la publicació de totes les obres

Pel que fa a la resta de categories els guanyadors han estat Núria Martí, per la millor obra de narrativa curta; Josep Masats, per la millor poesia; Laura Masmiquel, premi a la millor obra teatral; Gemma Busquets, en la categoria de retrat literari i Jaume Planas, pel premi de periodisme. Les obres presentades als Recvll d’enguany s’han duplicat respecte a la darrera edició, passant de 56 a 93.

La guanyadora en narrativa breu ha estat Núria Martí Constans amb ‘El món dels vius’. És mare de Laura Masmiquel Martí, qui ha guanyat el premi a la millor obra de teatre amb ‘Mel’. “Guanyar totes dues és un orgull doble”, han expressat les gironines, que han revelat que era la primera vegada que es presentaven a un mateix concurs literari. Tot i que no comparteixen estil, són les primeres lectores una de l’altra i s’assessoren.

El premi a la millor poesia l’ha guanyat Josep Masats Safont de Mollet del Vallès amb ‘Gata.cat’; el de millor retrat literari ha estat per la periodista d’El Punt Gemma Busquets Ros de Banyoles amb ‘Emma de Miranda. El secret de la dansariana’, on ha fet “una feina detectivesca per tornar el personatge a la vida”. Era una ballarina de dansa clàssica espanyola amb acadèmia a Barcelona i casa a Sant Feliu de Guíxols. Per últim, el guardó en la categoria de periodisme se l’ha endut Jaume Planas Perxachs de Blanes amb ‘La vida als marges’, on parla de ciutadans singulars.

La dotació econòmica de cada premi ha estat de 2.500 euros pel de Narració Joaquim Ruyra, 2.000 euros pel de Teatre Josep Ametller, 1.500 euros per la Poesia Benet Ribas, 800 euros pel premi Retrat Literari Rafel Cornellà – Joaquim Abril i pel premi Periodisme Salvador Reynaldos i 500 euros per la Cançó en Català. En total, s’han presentat 25 narratives breus, 25 obres teatrals, 18 poesies, 13 retarts literaris, 6 treballs periodístics i 6 cançons. Ràdio Marina patrocina l’edició de l’obra guanyadora del Premi Joaquim Ruyra de narrativa. La resta d’obres tenen garantida la seva publicació en diversos números especials de la Revista Recvll.

L’acte d’aquest diumenge ha comptat amb les actuacions de la cantant i dramaturga Odile Arqué i la guitarrista Chiara Gianni que han ofert tres actuacions dedicades a la figura de Jaume Vidal Alcover, coincidint amb el centenari del seu naixement. Els alumnes de l’oficina de català de Blanes han estat els encarregats de llegir els fragments de les obres guanyadores.

També hi han participat la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe Irigoien; el diputat de la Diputació de Girona, Jordi Camps; el conseller comarcal de Cultura, Pere Fernández i l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa.

Foto; Aj. Blanes

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit