test

Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

Judici a l’intendent dels Mossos que va dir que no tenien “cap dubte” sobre l’autoria del doble crim de Susqueda


El doble crim de Susqueda ha desembocat en una demanda civil per vulneració de la presumpció d’innocència i el dret a l’honor. El demandat és l’excap d’investigació dels Mossos, que el dia de la detenció de l’investigat va assegurar a la premsa que la policia no tenia “cap dubte” sobre l’autoria dels assassinats. L’intendent s’enfronta a pagar una indemnització de 30.000 euros. L’advocat de l’investigat pel crim, Benet Salellas, assegura que les seves declaracions van ser “un atac flagrant” contra el seu client i el van sotmetre a un “judici paral·lel”. Per contra, la fiscal i l’advocat del policia sostenen que la informació que va donar va ser “proporcionada” i que en cap cas va revelar la identitat del detingut.

A primera hora del matí del 38 de febrer del 2018, els Mossos d’Esquadra detenen Jordi Magentí pel doble crim de Susqueda. A tres quarts de dotze, i quan la identitat del detingut ja circula, la policia convoca una atenció als mitjans davant la comissaria de Santa Coloma de Farners. Qui parla davant dels micròfons és l’aleshores cap de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC), l’intendent Antoni Rodríguez.

Durant la compareixença, l’intendent assegura: “No tenim ni un sol dubte de l’autoria, que processalment és presumpta encara”. Del detingut, més enllà de dir que té antecedents per assassinat, no en precisa res més. Ni el nom, ni el lloc on viu. “A falta que el procediment se substanciï i que es provi judicialment que és autor, és un presumpte autor del qual nosaltres no tenim dubtes de l’autoria”, torna a reiterar en un altre moment.

Acusat d’haver vulnerat la presumpció d’innocència

Aquestes declaracions, que van convertir-se en titulars i van difondre àmpliament els mitjans, han portat aquest dimarts l’intendent a asseure’s davant el jutjat de primera instància 5 de Girona. L’advocat de Magentí, Benet Salellas, l’ha demandat per la via civil i li reclama 30.000 euros per haver vulnerat la presumpció d’innocència i el dret a l’honor del seu client.

Entre d’altres, sosté que l’intendent, com a autoritat policial, va fer unes declaracions públiques on ja es referia a Magentí com “a culpable” sense que hi hagués cap sentència contra ell. “Va transmetre la seva culpabilitat amb contundència i posteriorment, no va fer cap conducta per minorar aquest atac flagrant contra el meu client”, subratlla l’advocat.

Precisament, el contingut d’aquesta atenció als mitjans -que avui s’ha visionat al judici- s’ha convertit en la pedra angular de la causa civil. Per la sala de vistes hi han passat, com a testimonis, dues periodistes. L’una és Anna Punsí, que aleshores treballava a la Cadena Ser, i que poc després de les deu va fer un tuit informant sobre la identitat del detingut. L’altra és Marina López, que treballa a l’Agència Catalana de Notícies, i que va assistir a la compareixença davant la comissaria.

Punsí, que tot i que Salellas li ho ha demanat, no ha revelat les seves fonts i ha admès que desconeixia si ella havia estat la primera a informar sobre la identitat del sospitós. López, per la seva banda, ha declarat que si bé no era “habitual” que els Mossos fessin una compareixença com aquella, tampoc es tractava d’un fet “excepcional”.

“En directe per televisió”

La demanda es troba ara damunt la taula de la magistrada, que després de la vista d’avui, ha de dictar sentència i decidir si la desestima o dona la raó a l’advocat de Magentí. Per a Benet Salellas, l’intendent “va declarar culpable del crim el senyor Magentí, en directe per televisió, i nosaltres pensem que no podia fer-ho”.

L’advocat recorda que, ara per ara, el seu client està en llibertat provisional i que tot ciutadà “ha de tenir una mínima protecció”. “Com a mínim, fins que el cas no l’hagi vist un tribunal, les autoritats no poden pronunciar-se sobra la seva culpabilitat”, subratlla Salellas.

I en referència a les declaracions de l’excap de la DIC, el lletrat diu que al seu entendre és “evident” que Rodríguez “no va respectar la presumpció d’innocència del senyor Magentí”. “La informació hi ha de ser sempre, però es tracta que sempre es doni de manera respectuosa”, afegeix.

Informació “proporcionada”

La seva visió xoca amb la de la fiscalia i l’advocat del sindicat policial FEPOL, Josep Lluís Florensa. Tant l’una com l’altre, a la sala de vistes, han demanat que la demanda civil es desestimi. Asseguren que no hi va haver “cap ingerència il·legal ni il·legítima” en el dret a l’honor ni en la presumpció d’innocència de Magentí. Perquè la informació que va donar l’intendent va ser “proporcionada” i, en aquest cas -també pel ressò que havien tingut els crims- el dret a la informació prevalia.

“En cap cas les seves declaracions afecten l’esdevenir del procés judicial ni tampoc suposen l’inici d’un judici paral·lel contra Jordi Magentí”, subratlla Florensa. L’advocat, a més, assegura que l’intendent no va revelar “ni la identitat ni dades essencials” que permetessin identificar l’investigat.

Per la seva banda, durant els informes, la fiscal ha sostingut que és un “error majúscul” cenyir-se tan sols a la frase sobre els dubtes de l’autoria. Considera que les paraules de l’excap d’investigació s’han de posar en relació amb la resta de la compareixença davant dels mitjans, i que quan s’analitza el global, “l’única conclusió lògica és que, sempre sota el rigor i esperant l’esdevenir del procés judicial, es va parlar que era un presumpte autor”, ha dit, en referència a Magentí.

Ara, la causa civil contra l’intendent està a l’espera de sentència. La demanda contra ell, ha precisat Salellas, s’ha presentat ara perquè s’esgotava el termini de quatre anys que hi havia per interposar-la. L’advocat ha explicat que ho han allargat pensant-se que la causa penal contra Magentí ja s’hauria resolt. Però de moment, el doble crim de Susqueda encara es troba encallat al jutjat d’instrucció de Santa Coloma de Farners que porta el cas.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit