Avui, al matí360 de Ràdio Marina ens ha acompanyat Joan Antoni Hervías, Síndic del Pelegrí. Amb ell hem parlat sobre una tradició centenària de la població de Tossa de Mar: el Pare Pelegrí.
Hervías ha explicat que aquesta tradició neix arran d’un vot de poble que va fer Tossa de Mar al segle XV, un moment d’alta mortalitat arran de la pesta. El municipi va prometre a Sant Sebastià que, a canvi d’aturar el brot de pesta, ferien, cada 20 de gener, un pelegrinatge fins a la capella més propera, que llavors es trobava a Santa Coloma de Farners. Així va començar la tradició del pelegrinatge del Pare Pelegrí, una tradició que, segons el Síndic, “és la més arrelada al poble de Tossa”.
El ritu s’incia amb la Missa del Cantar, que es fa a les set del matí. Allà es desvetlla la identitat del Pare Pelegrí, que fins aquell moment, com explica Hervías, només la coneixen tres persones. Llavors, s’inicia el trajecte fins a Santa Coloma de Farners.
El recorregut és de 37 quilòmetres i, abans d’arribar a Santa Coloma, passa per altres municipis de la comarca de la Selva. Segons Hervías, aquests pobles “de seguida s’evoquen a ajudar-nos en tot el que poden”.
El Pare Pelegrí ha de complir el vot del poble, però, també el poden acompanyar més persones que hagin fet una promesa personal. D’aquesta manera, en més d’una ocasió, el pelegrinatge entre Tossa i Santa Coloma ha arribat a aglutinar amb centenars d’acompanyants del Pare Pelegrí.
Enguany, Sant Sebastià cau en aquest divendres.