Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

Instal·len una caixa-niu a la xemeneia de la incineradora de Mataró per facilitar la cria de falcó pelegrí

El falcó pelegrí es va extingir al territori a la dècada dels 70


La marca del Consorci de Residus del Maresme, Maresme Circular, i l’Associació Triops Divulgació han instal·lat una caixa-niu a la xemeneia de la incineradora de Mataró. L’objectiu d’aquesta acció és facilitar la cria del falcó pelegrí.

El falcó pelegrí és una espècie de rapinyaire escassa i amb un alt valor de conservació que fa més de dues dècades. Aquesta au es va extingir a Barcelona a la dècada dels 70. En els darrers anys, però, s’ha anat estenent per l’àrea metropolitana de Barcelona.

La xemeneia de la incineradora del Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme fa 45 metres d’alçada. Els edificis i estructures altes com la xemeneia són ideals per instal·lar-hi els nius del falcó pelegrí. A més, segons expliquen des del Consorci de Residus, la incineradora se situa en un espai obert i amb abundant població de coloms. Aquestes aus són les preses més habituals de la dieta del falcó. Aquestes condicions ajudarien de manera potencial criar l’espècie, assenyala el Consorci.

Si el falcó cria al Maresme, la comarca sumaria un valor faunístic més perquè afegiria una nova espècie en un moment de pèrdua de biodiversitat. A més, des del Consorci apunten que aconseguir aquest augment en la fauna maresmenca va en sintonia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030.

Gemma Masó i Casadevall
Periodista de Ràdio Marina.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit