Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

Hotelers lloretencs compraran una dessaladora mòbil per garantir l’aigua en temporada turística

Amb la dessaladora els hotelers volen omplir piscines i destinar l'excedent a garantir l'aigua de boca en plena temporada turística


El sector turístic de Lloret de Mar ha decidit comprar una dessaladora mòbil per garantir que les piscines d’hotels, càmpings, apartaments i altres allotjaments estiguin plenes aquest estiu. Costarà 1,5 milions d’euros que assumirà el sector. La dessaladora s’instal·larà en un extrem de la platja i es preveu que estigui en funcionament al mes maig.

La dessaladora mòbil tindrà capacitat per tractar fins a 50 metres cúbics d’aigua de mar per hora. Segons subratlla el president del Gremi d’Hostaleria de Lloret, Enric Dotras, la intenció és que aquest model es pugui “replicar a d’altres punts de la Costa Brava”. Precisament, l’empresariat gironí ha defensat que s’estan “fent els deures” amb la sequera i reclama no llançar missatges que puguin “espantar” els turistes.

L’aigua es traurà d’un pou natural

En total, el gremi representa el 95% dels allotjaments turístics que hi ha a Lloret de Mar. Això són uns 120 establiments, que sumen més de 40.000 places (de les quals, 30.000 són hoteleres, 5.000 més de càmpings i la resta, d’apartaments turístics). “Tenim clar que pagar la dessaladora és voluntari, però d’entrada calculem que el 80% dels agremiats hi estarà a favor i esperem arribar al 100%”, ha concretat Dotras.

L’empresa que instal·larà la dessaladora mòbil és valenciana. Es posarà en un extrem de la Platja Gran i, com concreta Dotras, captarà l’aigua de mar directament d’un pou natural que hi ha a la sorra.

En total, la dessaladora mòbil tindrà capacitat per tractar 50.000 litres per hora. Segons explica Dotras, el sector calcula que en caldran menys de 10.000 per omplir les piscines. “Cada metre cúbic d’aigua dessalada se servirà als clients a través de camions cisterna”, ha dit Dotras, explicant que també se’n podran beneficiar particulars o bé empreses (com ara els parcs aquàtics).

A més de la que es faci servir per omplir piscines, l’excedent permetrà garantir l’aigua de boca a Lloret de Mar. “De moment la ubicació de la dessaladora mòbil és temporal, però la planta és definitiva”, ha dit Enric Dotras. “La comprem des del gremi i la cedim mitjançant un conveni a l’Ajuntament perquè, un cop es disposi dels permisos corresponents des de l’ACA i el Consorci, l’aigua també es pugui destinar a la xarxa d’abastament”, ha afegit.

“Si no ho fem, ningú ho farà”

El president del Gremi d’Hostaleria de Lloret diu que han decidit prendre la iniciativa perquè necessiten solucions. “Si no ho fem nosaltres, ningú ho farà; i sobretot, aquells qui treballem al sector turístic, no podem perdre ni un sol dia”, ha concretat Dotras.

De fet, a Lloret de Mar el 60% dels visitants hi arriben a través de turoperadors, que treballen per avançat. I a les portes que arrenqui la temporada, el president no ha amagat que molts estan “a l’expectativa” de veure si se’ls podrà “garantir la normalitat”. Entre d’altres, disposant de piscines.

Enric Dotras ha avançat que, ara, la dessaladora mòbil de Lloret permetrà garantir-ho. I també ha precisat que, de fet, hi ha establiments -sobretot, grans cadenes- que s’havien plantejat retardar l’obertura o estudiar aplicar ERTOs arran de la sequera en espera de com evolucionés la situació. A més, el president del gremi també ha dit que l’opció d’omplir les piscines amb aigua de mar és “complicada”, perquè porta aparellada “una inversió molt gran” (ja que per exemple cal modificar la xarxa de clavegueram per quan toqui buidar-la o renovar motors).

Estendre-ho a la Costa Brava

La intenció del Gremi d’Hostaleria de Lloret de Mar és que aquest model es pugui estendre arreu de la Costa Brava. I que en aquest cas, a part dels privats, qui l’impulsi sigui també la Generalitat. “Voldríem que fos iniciativa de l’administració, i que també ens ajudessin a fer arribar als clients internacionals el missatge que podran gaudir de les piscines”, ha dit Enric Dotras.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit