“El progrés és la realització de les utopies”. Amb aquesta frase d’Oscar Wilde, el meteoròleg de TV3, Francesc Mauri, ha conclós la seva ponència ‘Canvi climàtic: què hi podem fer’, a Sant Hilari Sacalm. “Ens està venint una època de canvis a una velocitat mai vista. Això són les revolucions, els grans canvis en poc temps. El risc més gran, però, és quedar-se al sofà i no fer res.”
El meteoròleg, però també geòleg, ha posat damunt la taula dades i consells per “mitigar” els efectes del canvi climàtic. “Segurament arribem una mica tard”, ha sentenciat ja des de bon principi Mauri. “El que podem fer ara és mitigar els efectes”.
“No hi ha una voluntat clara per part de la població ni per part dels dirigents. A la que es demanen una sèrie de mesures…pam! Les pegues, la mandra, les sinèrcies… Evidentment, girar cap a segons a on val diners. Això, tot sumat, fa que sigui molt difícil, en poc temps, arribar a resultats plenament satisfactoris. L’optimisme no s’ha de perdre i això no ens ha d’impedir que virem, el més ràpid possible, cap on hem de virar”.
Durant la seva explicació, el meteoròleg de TV3, ha insistit a diferenciar entre la variabilitat pròpia de la climatologia i la que té el seu origen en les activitats humanes. De fet, Mauri ha matisat que al llarg de la història hi ha hagut èpoques més caloroses que l’actual, però eren fruit de la variabilitat natural del clima, segons ha explicat. Repassant la climatologia de la història, Mauri va sentenciar que “els períodes entre pluges s’allarguen i els boscos pateixen”.
Francesc Mauri ha fet èmfasi en la necessitat de fer “propaganda verda”, d’utilitzar transport sostenible, de contractar empreses comercialitzadores d’energia verdes o amb eficiència energètica: “Hem d’anar cap a les energies renovables”. El meteoròleg també ha fet incís en vigilar amb l’ús de càpsules de cafè. Segons ha explicat, només a l’Estat espanyol se n’utilitzen 19 milions al dia. “Jo fa temps que em vaig decidir per les càpsules compostables”.
Una jornada per conscienciar
Jordi Rotllant, regidor de Medi Ambient i Medi Rural, ha explicat que l’acte s’ha emmarcat dins de la commemoració dels dies mundials dels Boscos (21 de març), de l’Aigua (22 de març) i de la Meteorologia (23 de març). “Cal reivindicar i prendre consciència de l’impacte del canvi climàtic en el nostre entron”, ha afegit el regidor.
Abans de la ponència del meteoròleg i geolèg Francesc Mauri, es van exposar els resultats dels treballs de recerca becats per la Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar, impulsada per la Universitat de Girona, la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya i l’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm. Després, es va presentar el portal digital fontsdelesguilleries.cat.