Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

En marxa una nova temporada de l’observatori ciutadà de papallones a Malgrat

L’any passat es van identificar 505 exemplars de 20 espècies diferents al Parc Francesc Macià


El Parc Francesc Macià de Malgrat torna a acollir la temporada de l’observatori ciutadà de papallones urbanes (uBMS). Aquest projecte de ciència ciutadana, que involucra alumnes de 5è i 6è de Primària i un grup de voluntariat local, ja està en marxa des del mes d’abril i s’allargarà fins a l’estiu, per reprendre’s a la tardor. El curs passat, l’observatori va identificar 505 papallones de 20 espècies diferents.

Les més vistes? La pieris rapae i la polyommatus icarus

Entre les espècies més detectades el 2024 hi ha la pieris rapae, vista 118 vegades. La segueixen la polyommatus icarus (83), la pararge aegerea (66) i la leptotes pirithous (48).

Aquestes dades es recullen gràcies a la implicació activa de totes les escoles de Primària de Malgrat i una vintena de voluntaris que també mantindran el seguiment durant l’estiu.

Les papallones no només embelleixen el paisatge. Són bioindicadores ambientals, és a dir, espècies que ens ajuden a saber si un entorn és saludable. Són sensibles a la contaminació i als canvis en l’ecosistema, així que observar-les ens permet mesurar la qualitat de l’aire, del sòl i de la biodiversitat urbana.

A més, juntament amb els ocells i els ratpenats, les papallones són els únics animals reconeguts per la Unió Europea com a indicadors oficials de salut ambiental.

Un projecte que uneix ciència i educació

Malgrat forma part de la xarxa uBMS, juntament amb ciutats com Barcelona i Madrid, en un projecte que combina recerca científica i participació ciutadana. El Parc Francesc Macià s’ha convertit així en un laboratori viu on aprendre a observar, identificar i entendre millor el nostre entorn natural.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit