El treball híbrid contribueix a millorar el benestar dels empleats, la conciliació amb la vida personal i el rendiment laboral. Així es desprèn de l’estudi global Hybrid Work 2022 de Cisco, que analitza també els reptes que han d’afrontar les organitzacions per a construir una cultura inclusiva i millorar l’experiència dels treballadors.
Presentat aquest 24 de maig durant una Roda de Premsa virtual, l’informe revela que més del 75% dels espanyols consultats creuen que les seves tasques poden exercir-se amb el mateix èxit a distància que en l’oficina, mentre gairebé sis de cada deu (el 58%) consideren que la qualitat del treball ha millorat i que la productivitat ha augmentat.
Els resultats en la resta de països són similars. A escala global, el 76% dels treballadors afirmen poder fer plenament el seu treball en remot i sis de cada deu observen tant un increment en la qualitat del treball com en l’índex de productivitat.
Conciliació i benestar social
L’informe de Cisco examina l’impacte del treball híbrid en cinc categories de benestar: emocional, financer, mental, físic i social, amb el 77% dels treballadors espanyols afirmant que han millorat totes aquestes facetes (78% global).
En termes de conciliació, vuit de cada deu consultats a Espanya perceben un major equilibri entre vida laboral i personal (79% de mitjana mundial). Els horaris de treball flexibles (62%) i la reducció o eliminació dels temps de desplaçament (57%) han contribuït a aquesta millora (62% i 53% global).
En treballar des de casa, la meitat dels espanyols enquestats (el 52%) ‘van guanyar’ almenys quatre hores a la setmana per a la seva vida privada (64% global), i un de cada cinc espanyols (el 18%) augmenten aquesta xifra fins a les vuit hores o més (26% de mitjana mundial).
Un de cada dos treballadors espanyols van passar aquest temps extra amb la família, els amics i les mascotes (45% global). Això ha afectat positivament el benestar social, amb una majoria significativa d’espanyols (68%) indicant que el teletreball ha millorat les seves relacions familiars (74% mundial) i un 45% considerant més reforçades les interaccions amb els amics (51% global).
Estalvis significatius
Tres quartes parts dels espanyols (el 74%) han estalviat diners mentre teletreballen (76% mundial). L’estalvi mitjà per a Espanya és de 137 dòlars a la setmana (157 dòlars de mitjana global), la qual cosa suposa més de 7.000 dòlars a l’any per als espanyols (8.000 dòlars anuals de mitjana mundial).
Nou de cada deu treballadors espanyols consideren la menor despesa en combustible o desplaçaments és la seva principal font d’estalvi (87% global), seguit per la menor despesa en menjar i entreteniment (79% Espanya i 74% global). El 84% d’espanyols creuen que poden mantenir aquest estalvi a llarg termini (86% mundial), i set de cada deu el tindrien en compte en canviar de treball (69% global).
Exercici físic i menjar sa
El 63% dels consultats a Espanya creuen que la seva forma física ha millorat amb el teletreball (68% mundial). Set de cada deu espanyols fan més exercici, amb un augment mitjà de 117 sessions addicionals a l’any (71% i 130 en el món). Igualment, dues terceres parts dels espanyols (el 65%) afirmen que el treball híbrid ha tingut un impacte positiu en els seus hàbits alimentaris (68% global).
Donada la millora en els diversos aspectes del benestar, la gran majoria de treballadors espanyols (el 78%) consideren que el treball híbrid els ha fet més feliços (82% mundial). Més de la meitat dels consultats a Espanya (el 57%) afirmen que s’han reduït els seus nivells d’estrès (55% global) i un de cada cinc (el 20%) se senten més relaxats i menys pressionats (29% en el món).
Reptes tecnològics per a les organitzacions
Encara que vuit de cada deu treballadors espanyols demanden un model de treball híbrid o només remot en el futur (80% en el món), únicament el 17% dels consultats a Espanya consideren que la seva empresa està “molt preparada” per al treball híbrid (39% global).
La tecnologia és un dels pilars clau per a aquest model de treball. Set de cada deu consultats a Espanya creuen que tenir problemes de connectivitat amb regularitat limita les tasques dels treballadors remots (62% en el món). Així, el 85% qualifiquen d’essencial la infraestructura de xarxa per a una experiència de teletreball optimitzada (84% global), però només el 66% consideren que la seva empresa té actualment la infraestructura de xarxa adequada (68% mundial).
Més de tres quartes parts dels espanyols (el 77%) consideren també la ciberseguretat fonamental per al treball híbrid (78% global), encara que menys de dos terços (el 64%) afirmen que la seva organització compta ara com ara amb les capacitats i protocols adequats (65% mundial). Només sis de cada deu enquestats a Espanya creuen que tots els empleats de la seva empresa entenen els riscos cibernètics del treball híbrid, assumint el mateix respecte als directius (62% i 68% global).
Cultura inclusiva
Quatre de cada deu treballadors espanyols creuen que el treball només en remot dificultarà la relació amb els companys, i el 36% amb l’empresa (59% i 57% global). La confiança també és un element crític: mentre el 72% d’espanyols consultats creuen que el seu cap confia en ells per a ser productius quan teletreballen (71% mundial), només el 58% dipositen la mateixa confiança en els seus companys (59% global).
Aquests resultats subratllen la necessitat d’una cultura més inclusiva. Set de cada deu treballadors espanyols (el 74%) afirmen que la seva empresa ha de replantejar-se la seva cultura i la seva mentalitat (73% mundial). Els canvis que demanden els empleats espanyols abasten des d’una major flexibilitat en la definició de les hores de treball (55%) fins a un major èmfasi en el benestar i l’equilibri entre la vida laboral i personal (60%), molt similar a la mitjana mundial (60% i 60%, respectivament).
“El treball híbrid ha arribat per a quedar-se. Tant els empleats com les empreses reconeixen beneficis tangibles en els indicadors clau, des de la millora del benestar fins a una productivitat més gran i rendiment”, destaca Michel Rodríguez, Director de Col·laboració en Cisco España. “No obstant això, encara cal superar alguns reptes, com construir cultura més inclusiva, dissenyar estratègies de compromís i adoptar una infraestructura tecnològica adequada”.
Article publicat originalment a Tecnonews (@TecnoNewsInfo)