Els serveis d’atenció primària de la Regió Sanitària de Girona –que inclou la Selva i l’Alt Maresme– han obtingut una valoració mitjana de 8,03 punts sobre 10. Així ho apunta el Pla d’enquestes de satisfacció del Servei Català de la Salut (CatSalut) corresponent a l’any 2024. Aquesta puntuació supera la mitjana catalana, situada en 7,75 punts, i consolida la regió com una de les millor valorades de Catalunya pel que fa a l’atenció rebuda als centres d’atenció primària (CAP).
L’estudi analitza l’experiència, percepció i grau de satisfacció de les persones usuàries amb diversos aspectes del servei. A la Regió Sanitària de Girona hi han participat 3.280 persones, usuàries de les 41 àrees bàsiques de salut (ABS) del territori. L’enquesta es va dur a terme entre el 14 i el 24 d’octubre de 2024, i forma part de l’estudi PLAENSA 2024, que ha recollit dades de 35.022 persones arreu de Catalunya.
Resultats per sobre de la mitjana en la majoria d’indicadors
Els serveis gironins destaquen per obtenir puntuacions superiors a la mitjana catalana en 14 dels 22 indicadors analitzats, i similars en la resta. En la meitat d’aquests indicadors, les respostes superen el 90% de satisfacció, valoració que el CatSalut considera d’excel·lència. Aquestes dades situen l’atenció primària gironina com una de les més ben valorades del país, mantenint una tendència positiva des del descens registrat el 2021, en plena pandèmia de la Covid-19.
Els tres ítems amb millor puntuació són el nivell de neteja del centre d’atenció primària, amb un 96%; el tracte del personal d’infermeria, amb el 95,9%; i la comprensió de les explicacions rebudes, amb el 94,1%. També destaquen, amb valoracions altes, la qualitat del tracte mèdic, la claredat de la informació i la sensació d’estar en bones mans.
Alta fidelitat i millores pendents
Pel que fa a la fidelitat dels usuaris, el 88,4% dels enquestats gironins asseguren que, si poguessin escollir, continuarien fent ús del servei d’atenció primària, per sobre del 86% de mitjana catalana.
Tot i els bons resultats, l’estudi també reflecteix dos àmbits amb marge de millora: la facilitat per aconseguir una visita, amb un 68,8% (vs. 62,3% a Catalunya); i la puntualitat en l’entrada a consulta, amb un 73% (vs. 67,5% a Catalunya).
Satisfacció estable i en recuperació postpandèmica
Els resultats del PLAENSA 2024 mostren una estabilització i lleugera millora de la satisfacció respecte al 2023, tant a Girona com al conjunt de Catalunya. A escala catalana, la satisfacció global es manté en 7,75 punts i la fidelitat en el servei s’ha incrementat fins al 86%. Així confirma una recuperació sostinguda després dels anys més durs de la pandèmia.