Els pescadors de Blanes, i els de les comarques gironines, han engegat aquest mes de juny la campanya del llamàntol. Ho han fet després d’una veda de deu mesos. La normativa fixa que aquest crustaci només es pot capturar durant dos mesos, de l’1 de juny al 31 d’agost. A més, també estableix que només poden fer-ho els professionals d’arts menors que pesquen al tresmall. Segons les dades recollides durant el 2023, a les confraries de Blanes, el Port de la Selva, Llançà, Roses, l’Estartit, Palamós i Sant Feliu de Guíxols es van capturar uns 400 quilos de llamàntol. Entrant al detall, la confraria que més quilos en va posar a la venda va ser Palamós, amb un total de 131 quilos. La segueixen les de Roses, amb 90 quilos i Blanes, amb 88. De fet, es tracta de les confraries amb més embarcacions.
El llamàntol és un crustaci molt valorat per la gastronomia. Ara bé, la majoria d’unitats que es troben al mercat procedeixen d’altres països com el Regne Unit o el Canadà. Per això, els que es capturen al litoral gironí de juny a agost són encara més apreciats pel sector gastronòmic. La seva carn és de més qualitat pels corrents del Mediterrani perquè són més forts i fan que el crustaci tingui una carn més fibrosa i saborosa.