El Grup d’Acció Local de la Costa Brava Sud i el Maresme portarà a terme 25 projectes al litoral destinats a incrementar el valor afegit dels productes pesquers. El grup abasta els municipis d’Arenys de Mar, Calella, Malgrat de Mar i el Masnou. També Mataró, Montgat, Pineda de Mar, Sant Pol de Mar, Blanes, Lloret de Mar i Tossa de Mar. En total, aquesta vintena de projectes suposaran una inversió d’1,8 MEUR. El Departament d’Acció Climàtica subvencionarà els municipis amb un total de 439.312 €. La resta dels fons provenen d’ajuts europeus.
Els projectes permetran fer noves inversions en transformació, comerç detallista i restauració. També a fomentar la divulgació i promoció de l’activitat pesquera a les confraries de pescadors. A més, també estan adreçats a la creació de patrimoni cultural a les viles marines i el patrimoni mediambiental dels municipis pesquers i a reforçar el paper de les comunitats pesqueres en el turisme local i la governança dels recursos pesquers i les activitats.
175 actuacions al litoral català
Aquests projectes s’han presentat aquest dijous a la fira Seafood. Les iniciatives presentades han sigut les escollides pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural per optar aquest 2024 a les ajudes per promoure l’Economia Blava en els municipis pesquers de Catalunya. Són un total de 175 actuacions que poden accedir a un ajut total de 2,5 milions d’euros i suposaran una inversió en el territori de 5,7 M€.
Aquest import, cofinançat amb el Fons Europeu Marítim de Pesca i d’Aqüicultura, s’ha incrementat en més del doble respecte del pressupost del període anterior, passant d’1 milió a 2,5 milions d’euros.
Els ajuts estan oberts a operadors públics i privats (administracions, empreses, entitats) de l’Economia Blava local que han presentat projectes adaptats a la implementació de l’estratègia aprovada per cada Grup d’acció Local Pesquer. Aquests grups són entitats sorgides per dissenyar i desenvolupar en el territori, de baix a dalt, estratègies per a la gestió dels ajuts europeus, tot permetent centrar les actuacions i els recursos en les prioritats definides pel territori mateix.