Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

Els Mossos fan 1.900 actuacions anuals de mitjana per ocupacions conflictives a les comarques gironines


Cada any, els Mossos d’Esquadra fan 1.900 actuacions policials de mitjana per problemes amb ocupacions a les comarques gironines, segons dades facilitades pel Departament d’Interior. Salt, Girona i Figueres són els municipis on la policia s’ha vist obligada a actuar més. Ara bé, pobles com Maçanet de la Selva i Vidreres fa temps que també es troben amb casos d’ocupacions a les seves urbanitzacions.

Segons Interior, l’any passat es van denunciar 1.058 ocupacions a les comarques gironines. En comparació amb el 2020, la xifra és més baixa; en un any marcat per la pandèmia van ser 1.206 les denúncies per ocupació a Girona. Tot i això, en relació amb el 2019, el nombre de denúncies sí que augmenta; aquell any es van denunciar 964 ocupacions.

La Selva és la comarca que va concentrar més denúncies per ocupació durant el 2021 arribant a les 396. Per darrere va quedar el Gironès, amb 303; i el Baix Empordà, amb 155. Per municipis, Lloret de Mar va registrar 77 denúncies l’any passat i un total de 99 intervencions policials. Ciutats com Girona o Figueres, per la seva banda, van tenir 132 i 71 denúncies, respectivament, i un total de 230 i 190 actuacions de la policia.

Aquestes dades, facilitades per Interior arran d’una pregunta parlamentària, permeten analitzar les problemàtiques vinculades a les ocupacions. Si bé hi ha molts casos d’unitats familiars que es veuen abocades a ocupar per necessitat, n’hi ha d’altres vinculades a la delinqüència o que generen molèsties al veïnat.

Durant el 2021, els Mossos d’Esquadra, coordinats amb els policies locals, van intervenir en 1.911 ocasions per incidents amb ocupes. Amenaces i coaccions a veïns, baralles, molèsties per sorolls, tràfic de drogues, danys a la comunitat o robatoris, són alguns dels motius pels quals els cossos policials van haver d’intervenir.

Ocupacions a les urbanitzacions de la Selva

L’estadística d’Interior posa en relleu la situació que es viu a la Selva, una comarca amb més d’un cas d’ocupacions conflictives en urbanitzacions. Després de Lloret, els Mossos han hagut d’intervenir a Maçanet de la Selva en 84 ocasions durant el 2021. Per aquest ordre els segueixen Blanes, amb 82 actuacions; Vidreres, amb 62 intervencions; Riells i Viabrea, amb 52; i, Santa Coloma de Farners, amb 32 actuacions policials.

Trobar canals i adaptar la llei

David Puertas, cap de l’associació de policies locals de les comarques gironines, admet que els avisos de ciutadans per possibles ocupacions han crescut en els darrers mesos. Puertas, qui també comanda la Policia Local de Palafrugell, explica que al municipi tenen comptabilitzades unes 230 ocupacions. D’aquestes, afirma que la gran majoria han estat per necessitat i no generen problemàtiques als veïns. Segons Puertas, “en cap cas cal estigmatitzar aquestes ocupacions, i allò que fa falta és trobar els canals per ajudar les famílies”.

A Palafrugell, però, Puertas admet que hi ha, aproximadament, un 10% de les ocupacions que els “preocupa”. Segons l’inspector, en aquests casos els ocupes cometen delictes o provoquen molèsties constants a les comunitats. Una realitat compartida arreu de la demarcació, segons Puertas.

El cap de l’associació de policies locals de Girona reclama que, a banda de demanar a la ciutadania que denunciï sempre que es trobi en situacions d’aquest tipus, també cal adaptar la llei per evitar que aquestes ocupacions s’eternitzin.

Foto: ACN

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit