Avui, al matí360 de Ràdio Marina ens acompanya Arsenio Rodriguez, escriptor, historiador i musicòleg cubà. Hi hem parlat sobre la conferència La música entre Cuba i Catalunya. De l’havanera a la rumba catalana que es farà avui i donarà el tret de sortida de la Fira dels Americanos, que se celebra aquest cap de setmana a Lloret de Mar.
Rodriguez explica que “la música és molt essencial per entendre la relació entre cisterna i Catalunya”. En dos dels seus llibres, Rodriguez exposa “les empremtes de com s’havien comunicat dues cultures aparentment diferents durant 200 anys”.
Segons assenyala l’historiador i musicòleg, Cuba “ha ajudat a definir una identitat a Catalunya”. “És impossible no pensar en les havaneres, en la rumba catalana o en els boleros de Núria Feliu dels anys 60, boleros cubans cantats en català”, diu. “Els elements de Cuba han ajudat a definir Catalunya”, conclou.
En aquesta línia, Rodriguez assenyala que la gent “ha de sortir del que s’ha parlat sempre: l’esclavitud”. “Hi ha una funcionalitat de la cultura catalana a Cuba que va més enllà de l’esclavitud”, explica. “Els catalans han de tenir consciència que Catalunya no s’acaba al Mediterrani, hi ha moltes altres coses que van fer els catalans” a Cuba. Entre el que assenyala Rodriguez, hi ha escoles de música i farmàcies.
Amb tot, Rodriguez apunta que parlar de la música entre Cuba i Cataluinya “no és una cosa del passat”. De fet, apunta que a la gira Motomami, la cinquena cançó que cantava Rosalia era un bolero cubà.
Amb el patrocini de: