Diuen que Jesús va ressuscitar al tercer dia d’entre els morts. El Via Crucis Vivent de Sant Hilari Sacalm ha ressuscitat al tercer any després de passar-ne dos en pandèmia i restriccions sanitàries. Com Jesucrist, la resurrecció del Via Crucis ha tingut una gran rebuda.
Des de l’hort de Getsemaní, inici del Via Crucis, fins al calvari, punt final del recorregut, el seguiment no ha decaigut. Carrers plens de gent que acompanyava la processó seguint el ritme que marcaven els armats amb tambors, trompetes i llances. Després de dos anys en què no s’ha pogut celebrar, es podria arribar a pensar que el nivell seria més fluix, que la tornada costa. Però ni els armats, ni les interpretacions dels protagonistes del Via Crucis han decebut als assistents.
Malgrat que després de la seva resurrecció, Jesús va estar quaranta dies fent aparicions abans de pujar al cel, als mortals ens toca esperar un any sencer per poder tornar a gaudir de la següent edició del Via Crucis Vivent de Sant Hilari.
Una tradició popular d’història
La tradició del Via Crucis Vivent de Sant Hilari Sacalm s’ha transmés de pares a fills des de fa més de tres segles. Una llarga trajectòria mereix consideracions. L’any 1999 el Via Crucis va ser declarat Festa Tradicional d’Interès Nacional pel Departament de Cultura de la Generalitat. L’any 2010, el llavors president de la Generalitat, José Montilla, va entregar la Creu de Sant Jordi de la Generalitat a l’Associació del Via Crucis.
La continuïtat d’aquesta tradició està assegurada. L’alcalde de Sant Hilari, Joan Ramon Veciana, afirma que el relleu generacional en l’organització del Via Crucis està garantida, cosa que no passa en altres casos. Aquest elevat seguiment popular fa que aquesta festa sigui un gran esdeveniment per totes les hilarienques i hilariencs.
“Veiem que hi ha molta gent jove que té ganes d’apuntar-se a Via Crucis. Perquè és veritat que és una tradició que es transmet de pares a fills i són tradicions molt arrelades i que són tradicions que ja no són tan religioses, tot i que evidentment té un component religiós. Són tradicions de cultura popular, de cultura de poble i d’identitat de poble. La gent així ho entén i és per això que, amb aquestes ganes, les noves generacions se sumen a participar en el Via Crucis. Això fa que sigui l’entitat que aglutina més gent del poble al llarg de l’any i com en molts d’altres àmbits sempre es parla que el relleu generacional costa. En el cas del Via Crucis, segurament és l’entitat més estable i que més persistència en el temps ha tingut i on no perilla el relleu generacional. Si no, al contrari, la gent té ganes d’apuntar-s’hi i de participar-hi.”
Foto: Associació del Via Crucis Vivent