L’Hospital de Santa Caterina, centre de referència de la Selva Interior, ha introduït dos nous sistemes quirúrgics mínimament invasius per al tractament de les varius. Aquesta afecció afecta una tercera part de la població, segons assenyalen des de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS). A més, les varius poden arribar a tenir un impacte significatiu en la qualitat de vida, especialment a partir dels 50 anys.
Segons l’IAS, les varius són una manifestació de la insuficiència venosa crònica. En els estadis més avançats, aquesta malaltia pot causar gran invalidesa i deteriorament de la qualitat de vida.
L’Hospital Santa Caterina ha començat a incorporar tècniques amb què operar les varius. La novetat és la utilització de tècniques endovenoses amb radiofreqüència, combinades amb un dispositiu automàtic de preparació de microescuma. Aquest sistema de radiofreqüència elimina les varius aplicant energia tèrmica a l’interior de la vena, evitant així la necessitat de fer ferides obertes.
D’altra banda, el sistema de fabricació de microescuma ofereix més versatilitat i seguretat en els tractaments en substituir un mètode manual altament variable. La microescuma provoca la desaparició de les varius mitjançant la irritació química del seu interior.
Des de l’IAS asseguren que aquestes noves tècniques permeten una recuperació més ràpida. A més, també redueixen la necessitat de baixes laborals prolongades gràcies a la seva invasivitat.
L’Hospital de Santa Caterina és el primer hospital de la xarxa pública de Catalunya en incorporar el sistema automàtic de fabricació de microescuma.