El PSC ha estat la força més votada a la Selva i El Maresme en les eleccions generals celebrades aquest diumenge 23 de juliol. A la Selva, els socialistes s’han imposat a les urnes com a força més votada a les poblacions grans com Blanes, Lloret de Mar o Santa Coloma de Farners però també a d’altres com Maçanet de la Selva, Arbúcies o Vidreres. Per la seva banda, Junts s’ha imposat a Amer, Anglès, Brunyola, La Cellera, Riudellots de la Selva, Sant Feliu de Buixalleu, Sant Hilari Sacalm, Vilobí d’Onyar i Sant Julià del Llor i Bon Matí. Només a Breda la força més votada ha estat ERC, que ha perdut bona part dels suports que va obtenir en les eleccions generals del 10 de novembre del 2019.
Al Maresme, el domini del PSC encara ha estat més evident. Els socialistes s’han imposat a totes les poblacions de la comarca excepte a Sant Pol de Mar i Òrrius, on ha guanyat Junts.
Victòria clara del PSC a Catalunya
El PSC ha guanyat clarament les eleccions a Catalunya amb 19 diputats, 7 més dels 12 que tenia actualment. A molta distància hi ha un triple empat a 7 escons entre Sumar-ECP, ERC i Junts. Tot i que, en nombre de vots, els comuns se situen en segona posició amb més de 25.000 vots més respecte a ERC.
Els republicans, que van guanyar les eleccions del 2019, cauen 6 escons; mentre que la candidatura de Míriam Nogueras en perd un respecte fa 4 anys; i Sumar-En Comú Podem manté els 7 actuals. El PP passa dels 2 als 6 diputats, però se situa a 13 de distància respecte als socialistes. I el partit d’extrema dreta de Vox manté els 2 escons. La CUP, que ara en tenia 2, i el PDeCAT es queden sense representació al Congrés.
En total, els partits independentistes han perdut uns 700.000 vots respecte a les passades eleccions del 2019.
Victòria de Feijóo a Espanya però lluny d’un pacte amb Vox
El PP d’Alberto Núñez Feijóo ha guanyat les eleccions del 23 de juliol al Congrés dels diputats. Els conservadors han aconseguit 136 diputats i s’han imposat per 14 al PSOE de Pedro Sánchez, que s’ha quedat en 122. Per darrere, la ultradreta de Vox ha mantingut la tercera posició de fa 4 anys malgrat perdre 19 escons, de 52 a 33, mentre que el Sumar de Yolanda Sánchez ha mantingut la quarta posició que el 2019 va aconseguir Podem però amb 4 diputats menys, de 35 a 31.
D’aquesta manera el bloc de la dreta s’ha imposat al de l’esquerra (169 diputats contra 153), però cap dels dos blocs suma majoria absoluta.
Victòria del PP també al Senat
El PP d’Alberto Núñez Feijóo ha guanyat les eleccions al Congrés i s’ha imposat per majoria absoluta al Senat. De les 208 cadires que estaven en joc, els conservadors n’han aconseguit 119. El resultat a la cambra alta espanyola donarà més força als populars en un escenari incert en què cap dels blocs que tenia més opcions de formar govern ha aconseguit victòries contundents. El PP ha millorat amb escreix els resultats de fa quatre anys, quan va aconseguir 83 escons, i ha superat el PSOE que, per contra ha sofert una derrota important, passant de 93 cadires a 73. Darrere dels dos grans grups, la coalició d’ERC i EH Bildu, Izquierdas por la independència, ha sumat 7 senadors, seguida de PNB amb 4 i Junts amb 1, mentre Vox ha quedat fora.
Caiguda de la participació a Catalunya
La participació a Catalunya a les eleccions generals del 23-J és del 65,4%, 3,99 punts menys que els comicis del 2019. Aquesta vegada han anat a votar poc més de 3.537.000 catalans i catalanes. I fa quatre anys hi van anar un total de 3.896.974. Així doncs, unes 350.000 persones s’han quedat a casa seva. Per demarcacions, a Barcelona ha votat el 66,23%, 3,8 punts menys; a Tarragona ha votat el 64,42%, 3 punts menys; a Girona ha votat el 62,15%, 6 punts menys; i a Lleida la participació ha estat de 61,97%, 4,4 punts menys.
Foto: Jordi Borras/ACN