Free Porn
xbporn

deneme bonusu veren siteler

Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

El programa de detecció precoç del càncer de mama de la Regió Sanitària de Girona compleix 25 anys


El programa de detecció precoç del càncer de mama a la Regió Sanitària de Girona, on s’inclou la Selva i l’Alt Maresme, compleix 25 anys. Durant aquest temps, s’han fet quasi 608.400 mamografies a dones d’entre 50 i 69 anys i s’han detectat prop de 3.000 càncers. Salut insisteix en la importància de “vèncer la por” i participar en els cribratges -tres de cada deu dones ho declinen- per poder afrontar la malaltia en estadis inicials.

“En aquests casos, la supervivència al cap de cinc anys se situa al 90%”, diu el gerent del CatSalut, Jaume Heredia. El de mama és, precisament, el càncer més freqüent en dones. “Gràcies a l’esforç del programa, hem aconseguit reduir-ne la mortalitat en un 29%”, subratlla el coordinador de la Unitat de Mama de l’Hospital Santa Caterina, Pedro Suárez-Pumariega.

La gironina Carme Alemany no oblidarà mai la data del 28 d’octubre del 2008. Amb 50 anys, va participar per primera vegada al programa de detecció precoç del càncer de mama. Aquell dia li van fer tant una mamografia com, immediatament després, una ecografia i una biòpsia. I a principis de novembre, li va arribar el diagnòstic. Encara el recorda amb precisió.

“Tenia un carcinoma escamós infiltrant de mama”, explica Alemany. El tumor no era ni visible ni palpable, però haver-lo detectat va permetre tractar-la de seguida. La van operar el 17 de novembre, al cap d’un mes va començar les sessions de quimioteràpia i radioteràpia fins al maig del 2009 i, des d’aleshores i fins al 2017 -quan li van donar l’alta d’oncologia- va prendre’s durant cinc anys hormona oral i van fer-li visites i controls periòdics.

Alemany destaca la importància dels cribratges i recorda “l’acompanyament” que va rebre en tot moment tant per part dels metges com dels professionals sanitaris. “Quan et diuen el diagnòstic, et cau al damunt com una espasa; però a mi, aquella mamografia em va salvar la vida”, explica la pacient.

25 anys

El seu testimoni exemplifica la necessitat del programa de detecció precoç del càncer de mama. Perquè detectar la malaltia en estadis inicials, augmenta les possibilitats de curar-la. Més encara, tenint en compte que el de mama és el tumor més freqüent en dones i que el risc de patir-lo s’incrementa amb l’edat. A la Regió Sanitària de Girona, representa el 28% de tots els que se’ls detecten.

A la demarcació, el programa es va implantar el 1999 com a prova pilot. El 2001, es va estendre a totes les dones gironines amb edats compreses entre els 50 i els 69 anys. A les que es troben dins aquesta franja, cada dos anys se’ls envia una carta convidant-les a participar en el cribratge.

D’ençà que el programa de detecció precoç es va engegar, ara ja fa 25 anys, a la Regió Sanitària de Girona s’han enviat 889.903 cartes i s’han dut a terme 608.392 mamografies. És a dir, que gairebé set de cada deu dones -el 68,37%- han decidit fer-se la prova. A través del programa, s’han pogut detectar 2.980 tumors de mama (cosa que equival a una taxa de detecció del 4,90 per cada mil dones).

357 a l’última ronda

Durant aquests 25 anys, a la Regió Sanitària de Girona s’han fet dotze rondes del programa de detecció precoç del càncer de mama. L’última, entre el 2022 i aquest 2024. S’han convidat 106.400 dones a participar-hi, de les quals n’hi ha 70.665 que han anat a fer-se una mamografia (el 66,41%).

Per comarques, aquelles on més dones han pres part al programa són el Baix Empordà (82,98%) i el Ripollès (74,70%). A l’altre costat s’hi situen el Gironès-Pla de l’Estany (60,87%) i l’Alt Empordà (61,32%).

En aquesta última ronda, el programa ha permès detectar 357 càncers de mama, cosa que representa una taxa del 5,50 per cada mil dones que han pres part al cribratge. En paral·lel, de totes les que s’han fet una mamografia, n’hi ha hagut 4.816 que han requerit sotmetre’s també a proves complementàries. En aquests casos, vuit de cada deu proves (4.702) han estat exploracions no invasives -com ecografies o una segona mamografia- i la resta (1.092) han estat puncions amb agulla fina o bé biòpsies.

Salut sí que subratlla, però, que d’ençà que es va iniciar el programa, el percentatge de proves complementàries ha disminuït “considerablement”. S’ha passat d’un percentatge del 16,25% al 6,82%. “Això fa palesa la millora de la qualitat del cribratge, gràcies a l’avenç de les noves tecnologies i també a l’expertesa dels professionals sanitaris”, destaca el Departament.

Fins a un 90% de supervivència

El gerent del Catsalut ha subratllat la importància del programa per permetre detectar el càncer de mama en les seves fases inicials. A més, també cal tenir en compte que també hi ha casos en què es veuen alteracions en les cèl·lules, que d’entrada no són cancerígenes, però que si no es tracten poden arribar a derivar en un tumor amb el temps.

“La mamografia és una prova no invasiva, que permet detectar el càncer abans no donin símptomes; això possibilita iniciar el tractament i augmenta les possibilitats de supervivència”, ha afirmat Heredia. “En aquests casos, quan es detecta la malaltia als estadis inicials, la supervivència al cap de cinc anys augmenta fins al 90%”, ha afegit el gerent del CatSalut a Girona.

“El programa de detecció és un èxit conjunt de la sanitat gironina; involucra nombrosos professionals, des d’oncòlegs, infermeria o psicòlegs, i permet acompanyar les dones en tot el procés”, ha dit al seu torn el ginecòleg Pedro Suárez-Pumariega. “Al llarg d’aquests anys, hem aconseguit reduir en un 29% la mortalitat del càncer de mama”, ha precisat el cap de la unitat del Santa Caterina, en referència a la Regió Sanitària.

“Vèncer la por”

Tant Alemany, com Heredia i Suárez-Pumariega també s’han alineat a l’hora d’insistir en la importància que les dones “vencin la por” i participin als cribratges. Fent incidència, precisament, en el percentatge d’aquelles que declinen sotmetre’s a la mamografia.

Sobre els motius del per què, el ginecòleg admet que “hi ha el temor a descobrir que realment es té alguna cosa”, però tant ell com el gerent del CatSalut han subratllat que el cribratge és “una inversió en salut” que “té un valor incalculable per a la qualitat de vida”. A més, han subratllat que cal trencar el mite que la mamografia és una prova dolorosa, perquè tant “les molèsties com la radiació són mínimes”.

“A molta gent li fa por que la mamografia li faci mal, però això no és veritat”, ha dit Carme Alemany. “Amagar el cap sota l’ala no és lògic”, ha insistit la pacient, dient que si no va bé l’hora que els han donat, la prova es pot reprogramar. “A mi, em va canviar la vida”, ha conclòs, en referència al fet d’haver pogut iniciar el tractament amb rapidesa.

A Catalunya, l’any passat es van diagnosticar 5.337 càncers de mama, dels quals 545 entre dones gironines. L’any passat, arran de la malaltia, a Catalunya van morir 1.067 dones (un 15,6% de totes les morts registrades per càncer en les dones). A la Regió Sanitària de Girona, segons precisa Salut, la projecció de mortalitat per al 2024 és de poc més d’un centenar de casos (cosa que representa una taxa bruta de 27 casos per 100.000).

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit