Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

El Parlament valida la regulació del lloguer d’habitatges de temporada després del pacte entre Govern, ERC, Comuns i CUP

El ple tramita el text com a projecte de llei i Paneque celebra el "primer gran acord" de les esquerres en molt de temps


El Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dimecres la validació del decret llei 2/2025, que regula el lloguer de temporada i d’habitacions, i introdueix canvis en la llei d’habitatge. La validació ha estat possible gràcies a l’acord assolit entre el Govern i els grups parlamentaris d’ERC, En Comú Podem i la CUP, amb el suport també del PSC. La resta de formacions hi han votat en contra.

El decret es tramitarà com a projecte de llei, amb el vistiplau unànime del ple, fet que permetrà incorporar esmenes i millores al text original. La consellera de Territori i Habitatge, Sílvia Paneque, ha celebrat el que ha definit com “el primer gran acord” entre les forces progressistes en molt de temps. A més, ha apel·lat a la resta de grups a sumar-se per fer front a la crisi d’accés a l’habitatge.

Tot i això, els grups que han votat en contra han expressat les seves crítiques durant el debat parlamentari. Des de Junts, Salvador Vergés ha acusat el Govern de desvirtuar la llei de l’arquitectura impulsada el 2017. També ha denunciat la manca de consens amb municipis i sectors implicats. La diputada del PPC, Eva García, ha criticat l’aliança amb “l’esquerra i l’extrema esquerra”, i Vox ha considerat que el decret atempta contra la llibertat individual.

Nous mecanismes de control i sanció

Entre les novetats que inclou el decret destaca la incorporació de la figura de l’inspector d’habitatge, amb funcions de verificació del compliment contractual, detecció de fraus i proposta de sancions. Aquesta figura s’integrarà en la futura Comissió de Supervisió de Contractes d’Arrendament d’Habitatge, juntament amb l’Agència Catalana de Consum i l’Agència d’Habitatge de Catalunya.

També s’estableix que, en el cas dels lloguers d’habitacions, la suma de les rendes no podrà superar el límit que es fixi per a l’habitatge sencer en zones de mercat tensionat. Així mateix, el decret introdueix a la Llei 18/2007 la definició de “contracte de frau”. Aquest s’entèn com qualsevol acord que, de manera intencionada, inclogui clàusules o pràctiques enganyoses que vulnerin els drets dels consumidors.

Clarificació del lloguer de temporada

Amb aquesta normativa, el Govern busca diferenciar clarament el lloguer de temporada del de residència habitual. El decret estableix que els contractes de temporada corresponen a usos recreatius, turístics o vacacionals. Així, aquesta finalitat haurà de constar explícitament en el contracte, juntament amb la residència habitual de la persona llogatera.

El pacte també inclou una pròrroga per als habitatges de protecció oficial en zones de mercat tensionat. En funció del tipus de sòl i si es reben ajuts públics, la protecció s’allargarà entre 10 i 30 anys, amb l’objectiu de mantenir una oferta assequible en aquests territoris.

Dictamen del Consell de Garanties Estatutàries

El decret ha arribat al ple després que el Consell de Garanties Estatutàries es pronunciés sobre la seva constitucionalitat. El dictamen, sol·licitat per ERC, conclou que el text no vulnera l’Estatut d’Autonomia, però assenyala que algunes de les mesures no estan justificades per una necessitat urgent, fet que avala que es tramiti com a projecte de llei.

Crítiques del Sindicat de Llogateres

El Sindicat de Llogateres ha valorat negativament l’endarreriment de l’acord, que considera que arriba “més de dos anys tard”. El portaveu, Enric Aragonès, ha denunciat que el PSC va tombar una regulació similar el juliol passat i ha atribuït l’avenç a la pressió de les mobilitzacions socials. Aragonès ha alertat sobre les conseqüències de l’especulació en els lloguers temporals i d’habitacions i ha reclamat accions contundents per frenar l’impacte del ‘lobby’ immobiliari.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit