Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

El paper del Maresme durant la Guerra Civil protagonitza les activitats de l’Arxiu Comarcal el mes de març


El Maresme va tenir un paper fonamental durant la Guerra Civil, especialment pel que fa a l’acollida de refugiats. Aquest aspecte de la història recent es posa de manifest en la monografia Una guerra solidària: refugiats de la Guerra Civil al Maresme Central, que acaba de ser publicada per l’Arxiu Comarcal del Maresme. El llibre vol recuperar la memòria històrica i destacar el rol dels municipis de la comarca en l’acolliment de persones que fugien dels llocs més afectats pel conflicte.

Presentació a diversos municipis de la comarca

El llibre, impulsat i suportat per la Generalitat de Catalunya, és el desè volum de la Col·lecció documents i estudis maresmencs. Ha estat elaborat per Glòria Campoy i Marc Mas, dos investigadors especialitzats en els aspectes socials de la Guerra Civil Espanyola. La presentació oficial de la monografia tindrà lloc el pròxim dimarts 4 de març a l’Arxiu Comarcal del Maresme, situat a Can Palauet de Mataró. Posteriorment, es realitzaran altres presentacions a diverses poblacions de la comarca: el 9 de març al Centre Cívic del Passeig de Vilassar de Mar, el 13 de març a l’Ateneu Arenyenc d’Arenys de Mar i el 22 de març a Can Nadal de Caldes d’Estrac. En tots els actes, els autors estaran presents per parlar de la seva investigació.

La monografia ofereix una visió detallada de com es va dur a terme l’acollida, distribució, manteniment i manutenció dels refugiats, en la seva majoria infants, que fugien de les bombes de Madrid i el País Basc. Aquesta tasca va ser organitzada pel Govern de la Generalitat de Catalunya, fidel a la República, i es va dur a terme a diversos municipis de la comarca. Aquests van ser Mataró, Cabrera de Mar, Argentona, Arenys de Munt i Arenys de Mar. També Sant Vicenç de Montalt, Caldes d’Estrac, Sant Andreu de Llavaneres, Vilassar de Dalt i Vilassar de Mar.

Un nou volum de brigadistes

El llibre també rendeix homenatge a aquestes poblacions per la seva tasca solidària, que va quedar oblidada després de l’arribada de les tropes franquistes. La recerca recollida per Campoy i Mas inclou, entre altres aspectes, els llistats de refugiats i la importància de les colònies infantils en cada municipi. A més de reportatges periodístics de l’època i una descripció de la vida quotidiana dels nens refugiats.

A més, l’Arxiu Comarcal té previst publicar en un futur un nou volum sobre els brigadistes internacionals, també elaborat per Campoy i Mas.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit