El Maresme va tenir un paper fonamental durant la Guerra Civil, especialment pel que fa a l’acollida de refugiats. Aquest aspecte de la història recent es posa de manifest en la monografia Una guerra solidària: refugiats de la Guerra Civil al Maresme Central, que acaba de ser publicada per l’Arxiu Comarcal del Maresme. El llibre vol recuperar la memòria històrica i destacar el rol dels municipis de la comarca en l’acolliment de persones que fugien dels llocs més afectats pel conflicte.
Presentació a diversos municipis de la comarca
El llibre, impulsat i suportat per la Generalitat de Catalunya, és el desè volum de la Col·lecció documents i estudis maresmencs. Ha estat elaborat per Glòria Campoy i Marc Mas, dos investigadors especialitzats en els aspectes socials de la Guerra Civil Espanyola. La presentació oficial de la monografia tindrà lloc el pròxim dimarts 4 de març a l’Arxiu Comarcal del Maresme, situat a Can Palauet de Mataró. Posteriorment, es realitzaran altres presentacions a diverses poblacions de la comarca: el 9 de març al Centre Cívic del Passeig de Vilassar de Mar, el 13 de març a l’Ateneu Arenyenc d’Arenys de Mar i el 22 de març a Can Nadal de Caldes d’Estrac. En tots els actes, els autors estaran presents per parlar de la seva investigació.
La monografia ofereix una visió detallada de com es va dur a terme l’acollida, distribució, manteniment i manutenció dels refugiats, en la seva majoria infants, que fugien de les bombes de Madrid i el País Basc. Aquesta tasca va ser organitzada pel Govern de la Generalitat de Catalunya, fidel a la República, i es va dur a terme a diversos municipis de la comarca. Aquests van ser Mataró, Cabrera de Mar, Argentona, Arenys de Munt i Arenys de Mar. També Sant Vicenç de Montalt, Caldes d’Estrac, Sant Andreu de Llavaneres, Vilassar de Dalt i Vilassar de Mar.
Un nou volum de brigadistes
El llibre també rendeix homenatge a aquestes poblacions per la seva tasca solidària, que va quedar oblidada després de l’arribada de les tropes franquistes. La recerca recollida per Campoy i Mas inclou, entre altres aspectes, els llistats de refugiats i la importància de les colònies infantils en cada municipi. A més de reportatges periodístics de l’època i una descripció de la vida quotidiana dels nens refugiats.
A més, l’Arxiu Comarcal té previst publicar en un futur un nou volum sobre els brigadistes internacionals, també elaborat per Campoy i Mas.