Malgrat de Mar tindrà nou escut. Aquest dimecres es va presentar la nova insígnia arran que l’escut actual del municipi no respectava les normatives heràldiques, a més de “representar amb errors molt greus la història local”, segons l’Ajuntament. El nou escut, doncs, inclou elements com la Torre del Castell, la Baronia de Palafolls i el Vescomtat dels Cabrera.
L’acte de presentació es va fer a la Sala Joaquim Garriga de l’Arxiu Municipal. Hi va participar la regidora d’Arxiu, Gestió Documental, Patrimoni i Cultura, Lurdes Borrell. Va explicar que el procés fins a arribar al nou escut de Malgrat va començar fa anys quan heraldistes i historiadors locals van reivindicar el canvi de la insígnia. De fet, la regidora també va recordar que l’escut actual del municipi “no ha estat mai oficial”. A més, Borrell també va remarcar que l’escut és la identificació i representació de la història d’un poble, cosa que l’escut actual no tenia segons assenyalen des del consistori.
Un escut que identifiqui i representi Malgrat
En aquesta línia, Joan Piña, historiador malgratenc i membre de la Comissió d’Història i Patrimoni del Consell de Cultura, va explicar com s’ha definit el nou escut. Va detallar que ja al segle XIX Malgrat feia servir un segell amb un castell o torre i un lleó d’or, seguint criteris de la corona de Castella i Lleó, com molts municipis que no tenen escut propi.
Amb aquestes, a l’hora d’elaborar el nou escut, va explicar que es va constatar la necessitat de mantenir la Torre del Castell com a element patrimonial d’alt valor pel municipi. De fet, segons assenyalen des de l’Ajuntament, la Torre del Castell és l’únic bé cultural catalogat com d’interès nacional de la vila i fortificació a partir de la qual neix Malgrat de Mar, conegut anteriorment com a Vilanova de Palafolls.
El nou escut també inclou dos escuts nobiliaris: la Baronia de Palafolls i el Vescomtat de Cabrera.
El resultat, doncs, és un escut caironat truncat i semipartit. Al primer, d’argent hi ha quatre faixes ondades d’atzur; ressaltant sobre el tot una torre de gules tancada d’argent. Al segon, faixat de gules i d’argent, de sis peces, les d’argent sembrades de creuetes d’atzur. Finalment, al tercer, d’or, una cabra arrestada de sable; i, la bordura de vuit peces també de sable. Per timbre, una corona mural de vila.
A l’acte de presentació de l’escut també van assistir-hi Àngel Vázquez i Joaquim Mateu, tots dos membres del Patronat Vescomtat de Cabrera, que van explicar la vinculació del poble amb els Cabrera.
La Comissió i la Regidoria de Cultura, Arxiu, Gestió Documental i Patrimoni tenen previst oferir en els pròxims mesos més conferències per continuar amb la divulgació del nou escut de Malgrat. A més, també repartiran material didàctic per als centres educatius del poble.